Drie dagen-dieet

Het drie dagen dieet is een dieet voor wie snel drie tot vijf kilo wil afvallen. Het staat ook bekend als het Birmingham Hospital dieet, het drie dagen tonijn dieet, Alabama dieet, enz. Het ontstaan van dit dieet is niet duidelijk. Het is bovendien niet wetenschappelijke onderbouwd. De ziekenhuizen naar waar het dieet genoemd is, schuiven de verantwoordelijkheid van zich af.

Het is een caloriearm dieet. Per dag wordt een eetprogramma aangeboden. Dit bevat specifieke ingrediënten die het metabolisme doen versnellen. Op die manier zou je meer vet verbranden dan normaal. De voedingsstoffen in het dieet zouden voldoen om de dagelijkse basis behoefte aan proteïne, koolhydraten, vet en andere nodige voedingsstoffen binnen te krijgen.

Voordelen en nadelen

Wil je op korte tijd de kilo’s eraf zien vliegen? Dan is dit dieet misschien iets voor jou. Als je het dieet echter langer volhoudt dan drie dagen kunnen gezondheidsproblemen optreden. 

Het dieet belooft 3 tot 5 kg gewichtsverlies op drie dagen. Dit is veel. Het merendeel van het gewichtsverlies is te wijten aan vochtverlies. Bovendien zijn 1000 calorieën per dag niet genoeg voor een volwassene. Op het einde van de drie dagen heb je dan zoveel honger dat op korte tijd de kilo’s er terug bij kunnen komen. Dit werkt het jojo-effect sterk in de hand.

Je lichaam kent het verschil tussen diëten en uithongeren niet. Als je te weinig calorieën en goede voedingsstoffen eet, kan je lichaam in een soort survivalmechanisme treden. Alle calorieën worden dan opgeslagen. Dit leidt tot gewichtsplateaus. Je gewicht wordt stabiel, je hebt minder energie en bent sneller uitgeput.

Het drie dagen-dieet speelt niet in op je levensstijl, wat nochtans essentieel is voor een succesvol dieet met duurzaam resultaat.

Duurzaam gewichtverlies

Wil je op een gezonde manier  gewicht verliezen? Dan kies je beter voor een completer dieetprogramma. Een gezond dieet belooft geen wonderen. Het speelt bovendien in op je volledige levensstijl, van eetgewoontes tot lichaamsbeweging.  

Je algemene gezondheid zal er beter op worden en je gewichtsverlies zal veel stabieler zijn. 

Vooraleer op eigen houtje aan een dieet te beginnen, raadpleeg je best je arts! Deze kan je gouden raad geven of eventueel een persoonlijk dieetprogramma voorstellen. Speel niet met je gewicht en je lichaam. Diëten met gezond verstand geeft nog altijd het beste resultaat!