Behandeling van een beroerte

Een behandeling van een beroerte of cerebrovasculair accident (CVA) bestaat uit ziekenhuiszorg, medicatie, chirurgie en revalidatie. Meestal is de oorzaak van een beroerte een vorm van een hartziekte. In dit geval zal de dokter de oorzaak van deze hartziekte behandelen. Bijvoorbeeld, een beschadigde hartklep zal chirurgisch gecorrigeerd of vervangen moeten worden. Patiënten met een type van aritmie of een onregelmatige hartslag zullen bloedverdunnende medicatie moeten krijgen om te voorkomen dat er bloedklonters gevormd worden.

Behandelingsmethodes

De medicatie voor beroertes kan erg variëren. Medicatie die één vorm van een beroerte geneest, kan bijvoorbeeld de schade verergeren bij een andere vorm. Bijvoorbeeld: klonteroplossende medicatie wordt voorgeschreven bij een ischemische beroerte, maar kan de schade verergeren bij een hemorragische beroerte omdat het ervoor zorgt dat er bloed in de hersenen terecht komt.

  • Tissue plasminogen activator tPA of weefselplasminogeenactivator is zo een klonteroplossend medicijn. Deze medicatie is een enorme medische doorbraak. Ze worden voorgeschreven in 87% van alle ischemische gevallen. 
  • Als je opgenomen wordt in het ziekenhuis nadat je een beroerte hebt gehad, zullen de dokters klonteroplossende medicatie voorschrijven maar ook pijnstillers als je last heb van erge hoofdpijn.  
  • Gedurende de beroerte kan de bloeddruk gaan stijgen omdat het lichaam merkt dat er een lagere bloedtoevoer is naar de hersenen toe. Daardoor wordt het niet aangeraden om de bloeddruk te laten dalen juist nadat je een beroerte hebt gehad. 
  • Ook cholesterolverlagende medicatie wordt voorgeschreven indien je een hoge cholesterol hebt. Door deze risicofactoren te behandelen voorkom je een andere beroerte. 

Een operatie wordt soms ook toegepast. Een carotis endarterectomie is een chirurgische procedure die de opstapeling van vetten in een slagader verwijdert. Door deze opstapeling kan er geen zuurstofrijk bloed naar de hersenen vloeien. Deze operatie helpt veel mensen na een beroerte om andere beroertes te voorkomen. Het mag echter slechts zes weken na de beroerte toegepast worden. Een carotis endarterectomie mag ook preventief gebeuren. 

Revalidatie

De mensen die een beroerte hebben gehad zijn vaak niet meer dezelfde. Ze merken dat er mentale en fysieke veranderingen gebeurd zijn. Maar door middel van een goede revalidatie kunnen de meesten hun levenskwaliteit terug optimaliseren. Natuurlijk is het karakter en de instelling van de patiënt hierbij heel belangrijk.