Beroerte voorkomen

Om een beroerte te voorkomen is het belangrijk dat je weet welke de risicofactoren zijn. Je kan best raad vragen aan je huisarts en vervolgens je levensstijl aanpassen. Als je al eerder een beroerte hebt gehad, kunnen de volgende maatregelen helpen om een nieuwe beroerte in de toekomst te voorkomen. Veel van deze maatregelen zijn ook effectief tegen hart- en vaatziekten.

Hou je bloeddruk onder controle

Één van de belangrijkste maatregelen om een beroerte te voorkomen is het onder controle houden van je bloeddruk. Lichaamsbeweging, de stress beheersen, een gezond gewicht behouden en het beperken van alcohol en zout in je voeding en drank zorgen ervoor dat je bloeddruk constant blijft. Meer kalium gebruiken in je voeding is ook een hulpmiddel.

De dokter zal je bij deze aanbevelingen ook medicatie zoals een diureticum voorschrijven om de hoge bloeddruk te behandelen.

Verminder de hoeveelheid cholesterol en verzadigde vetten in je voeding

Als je minder cholesterol en vetten gebruikt in je voeding, vooral de verzadigde vetten, zullen er minder ophopingen ontstaan in de slagaders. Als je je cholesterol niet onder controle kunt houden door enkel en alleen te diëten, zal de dokter ook medicatie voorschrijven.

Rook niet

Zowel rokers als meerokers hebben een groter risico om een beroerte te krijgen. Enkele jaren nadat je gestopt bent met roken is het risico even groot als dat van een niet-roker.

Diabetes

Als je lijdt aan deze ziekte, is het heel belangrijk dat je het onder controle houdt. En dit door middel van een dieet, lichaamsbeweging, gewichtscontrole en medicatie.

Houd je gewicht op peil

Overgewicht draagt bij tot bepaalde risicofactoren van een beroerte zoals hoge bloeddruk, cardiovasculaire ziekten en diabetes. Een paar kilo afvallen verlaagt de bloeddruk en verbetert het cholesterolgehalte.

Eet veel fruit en groenten

Als je dagelijks vijf stukken fruit of groenten eet, daalt het risico op een beroerte. 

Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is gunstig op verschillende manieren, het laat je bloeddruk zakken, zorgt ervoor dat de goede cholesterol in het bloed stijgt en verbetert de algemene gezondheid van de bloedvaten en het hart. Bovendien helpt het om gewicht te verliezen, diabetes te controleren en stress te verminderen. 30 minuten per dag wandelen, joggen, zwemmen of fietsen is voldoende. 

Drink alcohol met mate

Als je veel alcohol drinkt heb je een hoog risico op een hoge bloeddruk en vooral op een beroerte. Als je soms alcohol drinkt, zal je goede cholesterol gaan verhogen en heb je een kleinere kans dat er bloedklonters gevormd worden.