Beroerte

Een beroerte is een zeer serieuze aandoening die ontstaat omdat de bloedtoevoer naar de hersenen verstoord geraakt is. Zoals alle organen, hebben onze hersenen nood aan zuurstof en bouwstoffen die via het bloed geleverd worden. De hersenen hebben dit nodig om hun functie goed te kunnen uitvoeren. Als de bloedtoevoer beperkt of gestopt is, zullen de hersencellen afsterven. Dit leidt tot hersenschade en uiteindelijk meestal tot de dood. De behandeling bij een beroerte moet zo snel mogelijk gebeuren om de schade te beperken.

De medische benaming voor een beroerte is cerebrovasculair accident of CVA.

Soorten

Er zijn twee hoofdzakelijke oorzaken van een beroerte:

  • Ischemisch: de bloedtoevoer is gestopt door een bloedklonter en komt voor in 70% van de gevallen.
  • Hemorragie: een verzwakt bloedvat dat naar de hersenen toeloopt is gebarsten en zorgt voor hersenschade.

Ook andere aandoeningen hebben een verband met deze ziekte. Één er van is de TIA, de transient ischaemic attack, of de voorbijgaande ischemische aanval. Bij deze aandoening wordt de bloedtoevoer tijdelijk verbroken waardoor er een miniberoerte ontstaat. Deze ziekte moet ernstig genomen worden, omdat dit een teken kan zijn dat een volledige beroerte in aankomst is. Een goede behandeling is dus noodzakelijk. 

Wie heeft een hoger risico om een beroerte te krijgen?

Mensen die ouder zijn dan 65 jaar hebben de grootste kans om een beroerte te krijgen. Toch heeft nog 25% van de mensen jonger dan 65 jaar kans op deze ziekte. Zelfs kinderen kunnen een beroerte krijgen. 

Roken, overgewicht, slechte eetgewoonten en een uitzonderlijk alcoholgebruik zijn ook risicofactoren voor een beroerte. Bovendien verhoogt het risico wanneer men lijdt aan aandoeningen die de bloedcirculatie beïnvloeden zoals diabetes en hoge bloeddruk.  

Behandeling en voorkomen beroerte

Om het risico dat je een beroerte oploopt te verminderen, is het belangrijk dat je gezond eet, regelmatig aan lichaamsbeweging doet en niet rookt. Onder gezond eten verstaan we eten met een laag gehalte aan vet en een hoog gehalte aan vezels. Veel fruit en groenten wordt ook aanbevolen en zout wordt afgeraden. 

Een beroerte kan goed behandeld worden door een combinatie van chirurgie en medicatie. De revalidatie daarentegen duurt vaak zeer lang en sommige zullen zelfs niet volledig genezen.