Oorzaken van een beroerte

Een beroerte is een ziekte die vaak voorkomt. Weinig personen weten hoe een beroerte precies veroorzaakt wordt. In dit artikel leggen we de verschillende soorten beroertes uit met hun specifieke oorzaak.

Ischemische beroerte

Ischemische beroertes komen voor wanneer de bloedtoevoer naar de hersenen geblokkeerd wordt door een bloedklonter. Bloedklonters vormen zich meestal in gebieden waar de slagaders vernauwd of geblokkeerd werden. En dit doordat er een te hoge concentratie aan slechte cholesterol aanwezig is. De vernauwing van slagaders is beter bekend als arteriosclerose.

Naarmate we ouder worden, worden onze slagaders ook nauwer, maar sommige risicofactoren kunnen dit proces gevaarlijk versnellen:


Ook diabetes speelt een belangrijke rol wanneer het slecht verzorgd wordt. De glucose in het bloed kan namelijk de slagaders gaan aantasten. 

Een ander mogelijke oorzaak kan een onregelmatige hartslag zijn. Dit zorgt er voor dat er bloedklonters gevormd worden. Een onregelmatige hartslag wordt veroorzaakt door:

  • Hoge bloeddruk
  • Coronaire hartziekte
  • Ziekte van de hartkleppen
  • Ziekte van de hartspier
  • Pericarditis: de ontsteking van het hartzakje
  • Hyperthyroidie: een overactieve schildklier
  • Overmatig alcohol- en cafeïnegebruik

Hemorragische beroerte

Deze vorm van beroerte treedt op wanneer een bloedvat in de hersenen openbarst. De hoofdoorzaak is hoge bloeddruk die ervoor zorgt dat de slagaders in de hersenen verzwakken.

De risicofactoren voor hoge bloeddruk zijn:

Andere oorzaken

Ongeveer 5% van de beroertes wordt veroorzaakt door een aandoening die gekend is als een subarachnoïdale bloeding. Deze groep behoort niet tot één van de vorige groepen omdat de schade al vanaf de geboorte aanwezig is.

Een beroerte komt ook voor bij jonge mensen

De meeste oorzaken doen ons vooral denken aan oudere mensen. Je moet al jaren roken, overmatig alcohol gebruiken enzovoort om een beroerte te veroorzaken. De belangrijkste risicofactoren bij jonge mensen zijn de zorgen om hun familie, de financiën, hun sociale leven en het werk.