Afvallen met het zone-dieet

Het menselijk lichaam zou het best functioneren met twee soorten voeding: proteïnen (uit wit vlees) en natuurlijke koolhydraten (uit groente, fruit en vezels). Deze stelling vormt de basis van het zone-dieet. Biochemicus Barry Sears is de uitvinder van dit dieet en de schrijver van het bestseller boek ‘Enter The Zone’. Volgens Sears is eten een medicijn voor je lichaam. Het dient niet enkel om je honger te stillen.

Een magische combinatie

De sleutel tot een succesvol dieet zou bestaan uit een combinatie van koolhydraten, proteïne en onverzadigde vetten. Deze worden gegeten in een verhouding van 40/30/30. Op die manier krijgt ons lichaam een optimaal metabolisme en kan het op een efficiënte manier functioneren. Bij het zone dieet wordt ook aangeraden om voldoende te sporten.

‘The zone’ is het evenwicht dat je bereikt door alles in die juiste verhoudingen te eten. Op die manier voel je je terug fit en bruisend van energie. Het dieet belooft niet enkel gewichtsverlies maar bovendien zou het  talloze gezondheidsrisico’s aanzienlijk verminderen. Hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziektes zouden voor een stuk vermeden kunnen worden. Ook zouden sportprestaties aanzienlijk verbeterd kunnen worden.

Volgens Sears zijn de huidige koolhydraatrijke diëten verkeerd. Ze zouden zelfs bijdragen tot gezondheidsrisico’s.

Wat mag je eten? 

Bij het zone-dieet eet je niet minder calorieën maar wel andere calorieën.

  • een kleine hoeveelheid proteïne bij elke maaltijd en bij elke snack ’s namiddags en ’s avonds.
  •  dubbel zo veel goede koolhydraten zoals in groente, linzen, bonen, volle granen en fruit.
  • een kleine hoeveelheid ‘slechte’ koolhydraten zoals, pasta, rijst, mango, banaan.

Via de glycemische index (GMI) kun je zien welke koolhydraten ‘goed’ zijn en welke ‘slecht’.

Zuivelproducten zijn niet verboden, maar het zone-dieet schenkt er niet veel aandacht aan. Verzadigde vetten worden tot een minimum herleid. Olijven, koolzaad, macadamianoten en avocado’s kunnen wel.

Sommige  koolhydraatrijke voedingsstoffen worden beperkt omdat ze snel het glucosegehalte doen stijgen: graan, brood, pasta, rijst, enz. Er wordt meer vers fruit en groenten gegeten in combinatie met meer eiwitten. Het zone-dieet bevat meer proteïnen en vetten dan de traditionele diëten die meer de klemtoon leggen op koolhydraten.

In de eerste weken kun je met dit dieet veel afvallen. Dit is echter vooral vochtverlies. Na een tijdje kun je ongeveer 1 kilogram per week verliezen. Het zone dieet is echter niet voor iedereen geschikt. Ga dus best eens langs bij je arts voor je op dieet gaat.

Lees meer over: afslanken , afvallen , dieet , diëten , vermageren