Acne bij volwassenen

Acne komt vaker voor bij volwassenen dan vaak gedacht wordt. Zelfs mensen van 30, 40 of 50 kunnen nog acne krijgen. Acne bij volwassenen komt vooral voor bij vrouwen.

Oorzaken

Volwassenenacne wordt net zoals acne bij adolescenten veroorzaakt door talg, een olieachtige substantie die geproduceerd wordt door de talgklieren in de huid. Die talg verstopt de huidporiën, die zo bacteriën aantrekken en ontstoken geraken.

Hormonen

Acne bij volwassenen kan een gevolg zijn van overgevoeligheid voor androgenen, mannelijke hormonen, maar ook van een slecht evenwicht tussen mannelijke en vrouwelijke hormonen. Bij vrouwen kan dat bijvoorbeeld gebeuren tijdens de maandstonden, de zwangerschap of de menopauze.

Cosmetica en schoonheidsproducten

Als je als volwassene acne hebt, moet je zeker eens een kijkje nemen naar je schoonheidsproducten. Bepaalde producten, vooral die op basis van olie, kunnen de poriën blokkeren en verstopping van de follikels veroorzaken.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen, zoals corticosteroïden of hormonentherapie, kunnen bij volwassenen acne veroorzaken.

Aandoeningen

Acne kan een symptoom zijn van bepaalde aandoeningen zoals het polycysteus-ovariumsyndroom of het adrenogenitaal syndroom.

Behandeling

Behandeling van acne bij volwassenen is moeilijk. Veel producten zijn gemaakt voor de vettige huid van adolescenten en zijn dus niet efficiënt als behandeling voor volwassenen. Vraag aan je arts of apotheker naar reinigingsproducten specifiek voor volwassenen.