Zonneallergie

Polymorfe lichteruptie (PMLE) is de wetenschappelijke benaming voor zonneallergie. PMLE is een vrij zeldzame aandoening, maar wel de meest voorkomende vorm van lichtovergevoeligheid. We spreken van zonneallergie als iemand een huidontsteking krijgt na een normale blootstelling aan licht.

Symptomen zonneallergie

24 à 48 uur na de blootstelling aan de zon duiken de symptomen op:

  • Rode huid
  • Bultjes
  • Blaasjes
  • Jeuk
  • Opgezwollen huid

Oorzaken zonneallergie

PMLE of zonneallergie wordt veroorzaakt door UV-licht. De meeste patiënten verdragen UVA-stralen slecht, anderen kunnen geen UVB-stralen verdragen. De precieze oorzaak waarom sommige mensen deze stralen niet kunnen verdragen, is nog niet bekend. Mensen met een lichte huidskleur zullen wel sneller PMLE krijgen

Behandeling zonneallergie

Je huisarts zal je doorverwijzen naar een dermatoloog. Die kan onderzoeken of je allergische bent voor UVA- of UVB-stralen.

Ter behandeling van PMLE kan je je huid alvast laten wennen aan het zonlicht. Zo kan je je huid laten wennen aan het zonlicht. Dat kan je doen door zelf je huid geleidelijk aan bloot te stellen aan zonlicht of door fototherapie te volgen in het ziekenhuis of bij de dermatoloog.

Een zonnebrandcrème met sunblocker en een hoge factor kan je huid enigszins beschermen. Sommige patiënten kunnen ook baat hebben bij geneesmiddelen.

Voorkomen zonneallergie

Zonneallergie kan je voorkomen door je niet in de zon te begeven als de zon het sterkst is, je huid steeds te bedekken, een geschikte zonnebrandcrème te gebruiken of door voor de zomer je huid voldoende aan de zon te laten wennen.