Andere vormen van zonneallergie

Naast polymorfe lichteruptie (PMLE), de vorm van zonneallergie die het meest frequent voorkomt, zijn er nog een aantal andere, meer zeldzame vormen van zonneallergie.

Zonne-urticaria

Een zeldzame allergische reactie op de zon die binnen de tien minuten na de blootstelling aan de zon zichtbaar wordt. De allergie uit zich in de vorm van grote, roze vlekken of jeukende bulten en een stekend of brandend gevoel. Eens je terug in de schaduw bent, zal de allergie snel verdwijnen. De allergie wordt behandeld met antihistaminica.

Fotosensibilisatie

Als je lijdt aan fotosensibilisatie, is je huid gevoeliger voor UV-stralen wanneer je een fotosensibiliserend middel gebruikt. Dat kan een geneesmiddel, een cosmeticaproduct of een parfum zijn. Je zal dan veel sneller verbranden dan normaal het geval is. Dit probleem is soms al opgelost door het ene product door het andere te vervangen.

Persisterende lichtovergevoeligheid

Vorm van zonneallergie waarbij je ook in de winter last hebt van een roodverbrand gezicht. Je bent dus niet enkel gevoelig voor UV-licht, maar ook voor natuurlijk daglicht. Het is een zeldzame aandoening die moeilijk te behandelen is. Zonnebrandcrème zal in dit geval niet helpen. De behandeling bestaat uit orale geneesmiddelen en lichttherapie.

Hydroa vacciniforme

Zeldzame allergie die kinderen met een lichte huidskleur treft in het begin van de lente (van maart tot mei). Zij krijgen dan last van blaren aan de blootgestelde delen (oren, neus, handen, wangen,…). Deze blaren kunnen ernstige littekens tot gevolg hebben.