Behandeling zonneallergie
Als je vermoedt dat je zonneallergie of polymorfe lichtereruptie (PMLE) hebt, maak dan meteen een afspraak met je huisarts.
De huisarts zal op basis van je klachten en de zichtbare symptomen een diagnose stellen. Hij zal je doorverwijzen naar een dermatoloog. Die kan verder onderzoeken of de zonneallergie het gevolg is van UVA- of UVB-stralen. Dit kun je trouwens ook zelf al eens testen. Als je ook problemen krijgt achter glas, bij gebruik van zonnecrème en bij bewolkt weer, zijn de UVA-stralen waarschijnlijk de boosdoener.
Lichtgewenning
Zon
Bij veel vormen van zonneallergie is het voldoende om je huid in het voorjaar geleidelijk aan het zonlicht te laten wennen. Door je huid langzaam te laten wennen, wordt deze iets dikker en wordt pigment aangemaakt. Zo wordt de huid beter beschermd tegen het ultraviolet licht. Wees op zonnige dagen voorzichtiger dan op bewolkte dagen.
Lichtgewenningskuur of fototherapie
Afhankelijk van het soort PMLE en de ernst van de aandoening kan je kiezen voor een gewenningskuur in het ziekenhuis of bij de dermatoloog. Hierbij wordt ieder voorjaar de huid een aantal keer per week gedurende enkele weken, belicht met een ultraviolette lichtbron.
Zonnebrandcrème
Zonnebrandcrèmes beschermen de huid niet volledig tegen PMLE. De meeste crèmes bieden alleen bescherming tegen UVB. Kies in ieder geval voor een zonnebrandcrème met sunblocker (factor van +25). Realiseer je wel dat die ook niet alle UVA kan tegenhouden.
Geneesmiddelen
Sommige patiënten hebben baat bij geneesmiddelen.