Wielertoerisme

Wielertoerisme is de naam van de sport waarbij men recreatief met de racefiets rijdt. Dat kan alleen of in groep gebeuren.

Men kan de sport gewoon voor de hobby beoefenen of om deel te nemen aan competities. Die competities voor wielertoeristen worden cyclosportieven genoemd.

Bekende cyclosportieven zijn:

  • La Marmotte: een wielerwedstrijd in de Franse Alpen, die met een zware touretappe vergeleken wordt. Deze wedstrijd werd voor de eerste keer georganiseerd in 1982. De route is 174 km. lang, loopt via de Col du Glandon, de Col du Telegraphe en de Col du Galibier en eindigt steevast op de Alpe d’Huez. La Marmotte vindt plaats in juli.
  • L’Etape du tour: deze wedstrijd, voor de eerste keer georganiseerd in 1993, volgt dezelfde route als een etappe van de Tour de France van dat jaar. De wedstrijd vindt plaats in juli, normaal gezien op een rustdag van de Tour. Er nemen ongeveer 8500 wielertoeristen aan deel.
  • Ronde van Vlaanderen: De Ronde van Vlaanderen voor Wielertoeristen, een wielerklassieker, wordt ieder jaar begin april een dag voor de gewone Ronde van Vlaanderen gehouden.