Veilig de fiets op

Fietsers zijn zwakke weggebruikers. De nodige voorzichtigheid is dus zeker geboden. Veilig fietsen doe je onder meer door waakzaam te zijn in het verkeer, je fiets goed te onderhouden en een fietshelm te dragen.

Kies voor een veilige route

Voor je aan een fietstocht begint, is het aan te raden je traject goed uit te stippelen. Kies voor wegen met fietspaden, bewegwijzerde fietsroutes en rustige straten.

Onderhoud je fiets

Je fiets goed onderhouden is een belangrijke bijdrage tot de veiligheid. Hou de banden goed op spanning, controleer regelmatig de remblokjes en remkabels en smeer de ketting. Als je een fietstocht gaat maken, neem je best ook een reparatiekit mee voor onverwachte stukken. Zorg ervoor dat het licht van je fiets goed werkt. Als je licht het regelmatig begeeft, kan je best een reservelichtje op batterijen op zak hebben. Zorg er ook voor dat je fiets degelijke reflectoren heeft.

Let op in het verkeer

Respecteer steeds de verkeersregels. Zet je bij een verkeerslicht zo dat automobilisten en vrachtwagenchauffeurs je kunnen zien. Ga voor de wachtende auto’s en vrachtwagens staan aan een rood licht, zodat de chauffeurs je goed kunnen zien. Als je ’s avonds gaat fietsen, draag dan een reflecterend hesje zodat passerende auto’s je beter opmerken.

Draag een fietshelm

Het is van groot belang dat je je kinderen een fietshelm leert dragen. Als zij dit van jongs af aan leren, is de kans groter dat ze ook op oudere leeftijd een fietshelm blijven dragen. Als je wilt dat je kinderen een helm dragen, is het belangrijk dat je zelf het goede voorbeeld geeft en ook een fietshelm draagt op de fiets. Kinderen die achterop de fiets zitten moeten ook absoluut een fietshelm dragen.

Lees meer over: fiets , fietsen , fietshelm , onderhoud , onderhouden , verkeer