Fietshelmen

Jaarlijks geraken er duizenden fietsers gewond in het verkeer. Hoofdletsels zijn een van de meest voorkomende en gevaarlijkste blessures bij fietsers. Veel fietsers dragen geen fietshelm omdat ze denken dat dit niet echt nodig is, dat terwijl een fietshelm een van de belangrijkste beschermingen biedt voor een fietser en levens kan redden.

Hoe een fietshelm werkt

De werking van een fietshelm is relatief eenvoudig: een laag van schuim beschermt het hoofd en kan schokken opvangen bij een eventuele val. Een dunne laag van plastic beschermt dit schuim tegen beschadigingen en zorgt ervoor dat takken of andere vallende voorwerpen terugkaatsen.

Verschillende soorten fietshelmen

  • Sporthelm: een sporthelm kan je in alle omstandigheden gebruiken. Deze helm is licht en zorgt voor voldoende ventilatie.
  • BMX-helm: een BMX-helm is sterker en biedt meer bescherming voor het hoofd.
  • Mountainbike-helm: deze helm biedt het maximum aan bescherming en is ontworpen voor de ruwste terreinen.

De juiste fietshelm kiezen

  • Koop een gecertificeerde helm: een gecertificeerde helm voldoet aan alle standaarden.
  • Zorg ervoor dat de helm past en comfortabel is: een helm zou juist een deel van het voorhoofd moeten bedekken. De helm past goed als hij niet beweegt over het hoofd en niet naar beneden zakt.
  • Kies voor een helm met voldoende ventilatie: best zitten er zowel aan de voorkant als aan de achterkant van de helm ventilatiegaten.

Wanneer een fietshelm vervangen?

Vervang een fietshelm altijd na een crash. Hoewel  het niet altijd zichtbaar is, zal de impact het schuim beschadigen. Als je geen ongelukken hebt, kan je de helm best na vijf jaar vervangen.