De juiste fiets kiezen

Een fiets kopen kan je best wat tijd kosten. Voor je overgaat tot de aanschaf van een fiets, denk je best eens na over wat voor fiets je eigenlijk wilt. Fietsen bestaan er immers in alle maten en soorten.

Koersfiets

Koersfietsen of racefietsen zijn gemaakt om te fietsen op asfaltstraten en zijn vooral gericht op snelheid. Ze hebben dunne banden en een licht frame. Het zijn deze fietsen die ook in het wielrennen gebruikt worden. Wielertoeristen gebruiken ook koersfietsen. De fietser zit op een racefiets voorovergebogen over zijn stuur. Als je houdt van snelheid en van wielrennen, dan is deze fiets de juiste voor jou. Maar ga je liever op ruw terrein fietsen of heb je een fiets nodig om grote afstanden te overbruggen (bijvoorbeeld voor een fietsvakantie), dan kan je met een racefiets niet veel beginnen.

Mountainbikes

Mountainbikes zijn fietsen met brede banden met noppen en een dik frame. Deze fiets is niet gemaakt om op de weg te rijden, maar om offroad te rijden, op ruw en oneffen terrein dus. Op een mountainbike zit je hoger en rechter. Mountainbikes halen niet dezelfde snelheid als racefietsen.

Citybikes

Een citybike heeft veel weg van een mountainbike, maar is aangepast aan het fietsen door een stad. De banden zijn bijvoorbeeld extra dik en zullen meer bescherming bieden als je bijvoorbeeld door gebroken glas fietst. Een citybike is een ideale fiets voor iemand die in de stad woont en haast alle verplaatsingen per fiets doet.