Wegwijs door het aanbod aan beglazingen

Vroeger werd de beglazing van ramen uitgevoerd in enkel glas, maar deze techniek is intussen verdrongen door dubbele beglazing met een veel beter isolerend vermogen. Als je gaat bouwen, kan je een keuze maken uit een ruim aanbod aan beglazingen met diverse eigenschappen.

Enkel glas

Enkele beglazing wordt in principe niet meer toegepast omdat de kwaliteit ondermaats is in vergelijking met de moderne types beglazing. In oude woningen met enkel glas loont het de moeite om de beglazing te vervangen.

Dubbel glas

Bij dubbele beglazing zorgt de luchtlaag tussen de twee glasplaten voor het groter isolerend vermogen. Dubbel glas is verkrijgbaar in een aantal varianten met bijkomende functies:

Akoestische beglazing

Akoestische beglazing bestaat uit twee of meerdere glasplaten van verschillende dikte, die gescheiden worden door lucht of een gasmengsel. Dit type beglazing is ontworpen om geluidshinder te bestrijden en sterk aan te raden als je in de nabijheid woont van een bron van lawaai, zoals een spoorweg.

Zonwerende beglazing

Zonwerende beglazing controleert de invloed van zonlicht en zonnewarmte op de ruimte. Deze beglazing kan uitgevoerd worden in reflecterend en/of absorberend glas en is ideaal voor schuine dakramen en ramen gericht op het zuiden.

Reflecterende beglazing is bedekt met een dun laagje reflecterend materiaal dat de zonnewarmte tegenhoudt en het zonlicht doorlaat. Op deze manier blijft het tegelijk licht en fris in de kamer.

Absorberende beglazing houdt een vrij groot deel van de binnenvallende zonnestraling vast dankzij de pigmenten die in het glas verwerkt zijn en zorgt ervoor dat de temperatuur in de kamer evenwichtig blijft in alle seizoenen.

Veiligheidsbeglazing

Veiligheidsbeglazing is opgebouwd uit gehard glas of uit twee of meerdere glasplaten die gescheiden dworden oor een laag folie in kunststof die het risico op glasbreuk vermindert. Dit type glas is vooral geschikt voor kwetsbare beglazingen, zoals een glazen deur of het dak van een veranda.

Verwarmende beglazing

Verwarmende beglazing bestaat uit twee bladen in gehard glas. Tussen de glasplaten bevindt zich een metaalcoating, aangesloten op de elektrische voeding. De temperatuur in het binnenraam bedraagt hierdoor ongeveer 35 graden. Je kan verwarmende beglazing gebruiken als hoofdverwarming of als bijverwarming, afhankelijk van de beschikbare raamoppervlakte.

Driedubbele beglazing

Men past driedubbele beglazing voornamelijk toe in passiefhuizen. Dit zijn huizen die ontworpen zijn om weinig mogelijk energie te verbruiken. Als je kiest voor driedubbele beglazing, zorg dan dat de raamkozijnen stevig genoeg zijn.

Hoogrendementsglas

Hoogrendementsglas bestaat uit glasplaten die gescheiden worden door een gasmengsel of door een transparante metaaloxidelaag op één van de glazen. Het isolerend vermogen van type beglazing is tot drie keer groter dan de isolatiewaarde van gewoon dubbel glas.

Halftransparante beglazing

Halftransparante beglazing is een ideale keuze als je gehecht bent aan je privacy. Wie buiten staat, kan door het raam niet onderscheiden wat zich binnen afspeelt. Je kan kiezen uit verschillende soorten glas met een specifiek uitzicht:

  • Gezandstraald glas heeft een mat oppervlak aan de buitenzijde. 
  • Figuurglas is bewerkt met patronen.
  • Melkglas is dubbel glas waarbij een witte film is aangebracht tussen de glasplaten.