Raamventilatie

Een raamventilatiesysteem zorgt voor circulatie van verse lucht in de kamer en garandeert op deze manier een gezonde en aangename woonomgeving. Raamventilatie gebeurt via verluchtingsroosters, die aangepast zijn aan de afmetingen en het sluitsysteem van de ramen. Sommige verluchtingsroosters hebben geluiddempende of zonwerende eigenschappen. Bij renovatiewerken plaatst men het rooster gewoonlijk tegen het glas, maar als je gaat bouwen kan je ook kiezen voor een raam waarbij het rooster bevestigd is op het raamprofiel.

Raamventilatie bij renovatiewerken

Als je bij renovatiewerken een raamventilatiesysteem wil voorzien, kies je best voor een techniek waarbij het verluchtingsrooster tegen het glas wordt geplaatst. Op deze manier volstaat het om het glas te vervangen en is het dus niet nodig om een nieuw raam te plaatsen.

Raamventilatie bij nieuwbouw

Als je een huis bouwt, is het aan te raden om op tijd een beslissing te maken in verband met het ventilatiesysteem. Als je voor raamventilatie kiest, vermijd je namelijk onnodige uitgaven door het verluchtingsrooster af te stemmen op je ramen voordat de ramen geplaatst zijn. Wanneer de ramen al geïnstalleerd zijn, kost het meer om alsnog een ventilatiesysteem aan te brengen.

Bij nieuwbouw is de keuze aan types raamventilatie uitgebreider. Sommige fabrikanten bieden ventilatiesystemen aan waarin geluiddempende of zonwerende onderdelen geïntegreerd zijn. Je kan ook opteren voor zelfregelende roosters die een constante luchtstroom doorlaten, ongeacht de windsnelheid. Informeer bij je leverancier steeds naar het volledige assortiment.

Alle soorten verluchtingsroosters zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en zijn geschikt voor alle soorten raamkozijnen en sluitsystemen –dus ook voor schuiframen.

Vraag steeds advies aan je architect bij de keuze van een ventilatiesysteem. Hij kan goed inschatten welke technieken geschikt zijn voor je huis.

Misverstanden over raamventilatie

Raamventilatiesystemen zijn ontworpen om niets behalve verse lucht binnen te laten. Laat je dus niet ontmoedigen door de volgende hardnekkige misverstanden:

  • Raamventilatie zet de deur open voor tocht. Als je kiest voor zelfregelende ventilatieroosters, blijft de instroom van lucht ook bij harde wind in evenwicht.
  • Water sijpelt gemakkelijk binnen. Alle roosters zijn aangepast aan de wettelijke voorwaarden voor waterdichtheid.
  • Het ventilatiesysteem vernietigt de effecten van isolatie. Zowel isolatie als ventilatie zijn onmisbaar in een aangename woning. Zonder ventilatie zou de lucht in je huis erg ongezond zijn.
  • Lawaai van buitenaf heeft vrij spel. Dit is niet waar. Bovendien kan je extra voorzorgen nemen door middel van een geluiddempend rooster als je in een lawaaierige omgeving woont.
  • Ongenode gasten komen gemakkelijk binnen. Insecten zijn kansloos, want alle roosters zijn standaard voorzien van insectengaas.
  • Ventilatieroosters verpesten het uitzicht van mijn ramen. Bij nieuwbouw plaatst men de roosters gewoonlijk achter de slag, zodat het systeem amper opvalt.