Renovatie van ramen

Tegenwoordig zijn de meeste huizen uitgerust met ramen met dubbele beglazing, maar de ramen van oudere woningen zijn meestal uitgevoerd in enkel glas. Als je je intrek neemt in een wat oudere woning waar de enkele beglazing nog niet is vervangen door dubbel glas, is het een goed idee om deze taak voor je rekening te nemen. Je kan kiezen voor het basismodel, maar je kan je ook verdiepen in het diverse aanbod aan types dubbele beglazing met bijkomende functies, zoals zonwerende of akoestische beglazing of veiligheidsglas.

Wat is dubbele beglazing?

Tegenwoordig kiest men standaard voor dubbele beglazing. Zoals de naam al aangeeft, bestaat een raam met dubbele beglazing uit twee glazen bladen. Tussen deze bladen bevindt zich een stof met isolerende eigenschappen. In de meeste gevallen is de lucht tussen de glasplaten verantwoordelijk voor de isolerende functie. Wanneer de glasplaten gescheiden worden door een gasmengsel of door een transparante metaaloxidelaag op één van de glazen, spreekt men van een hoogrendementsbeglazing.

Waarom is dubbele beglazing een goede keuze?

Dubbele beglazing overtreft enkel glas op het gebied van isolatie, waardoor je bespaart op de kosten voor verwarming en geen last hebt van condensatie op de ramen.

Bijzondere types dubbele beglazing

Naast het basismodel van dubbele beglazing zijn er ook types verkrijgbaar met bijkomende functies.

Zonwerende beglazing

Zonwerende beglazing controleert de invloed van zonlicht en zonnewarmte op de ruimte. Deze beglazing kan uitgevoerd worden in reflecterend en/of absorberend glas.

Reflecterende beglazing is bedekt met een dun laagje reflecterend materiaal dat de zonnewarmte tegenhoudt en het zonlicht doorlaat. Op deze manier blijft het tegelijk licht en fris in de kamer.

Absorberende beglazing houdt een vrij groot deel van de binnenvallende zonnestraling vast dankzij de pigmenten die in het glas verwerkt zijn. De zonnewarmte die zich opbouwt in het glas wordt afgegeven aan de binnenzijde en de buitenzijde van het gebouw. Op deze manier blijft de temperatuur in de kamer evenwichtig in alle seizoenen.

Zonwerende beglazing is ideaal voor toepassingen in kantoorgebouwen, die vaak grote glaspartijen bevatten en dan ook vatbaar zijn voor een benauwd effect op warme dagen. Vooral reflecterend glas is populair, want dit type glas biedt privacy dankzij het spiegelend effect.

Ook in woonhuizen kent zonwerende beglazing nuttige toepassingen. Vooral schuine dakramen en ramen gericht op het zuiden hebben baat bij zonwerend glas.

Akoestische beglazing

Akoestische beglazing is ontworpen om geluidshinder te bestrijden en sterk aan te raden als je in de nabijheid woont van een bron van lawaai, zoals een spoorweg.

Dit type beglazing bestaat uit twee of meerdere glasplaten van verschillende dikte, die gescheiden worden door lucht of een gasmengsel.

Als je voor akoestische beglazing kiest, zorg er dan voor dat de aansluiting tussen het raam en de muur perfect geïsoleerd is. Geluidswerende beglazing werkt alleen naar behoren als aan deze voorwaarde voldaan is.

Veiligheidsglas

Veiligheidsglas is opgebouwd uit twee of meerdere glasplaten, gescheiden door een laag folie in kunststof die het risico op glasbreuk vermindert. Dit type glas is vooral geschikt voor kwetsbare beglazingen zoals een glazen deur of het dak van een veranda.