Premies voor dubbel glas

Goed nieuws voor mensen met (ver)bouwplannen en engagement voor het milieu. Tegenwoordig kan je een hele rist premies aanvragen voor milieuvriendelijke en energiebesparende maatregelen. De keuze voor goed isolerende en energiebesparende dubbele beglazing en hoogrendementsbeglazing wordt op verschillende manieren ondersteund. Zo kan je het milieu een dienst bewijzen zonder roofbouw te plegen op je budget.

Verbouwen wordt gestimuleerd

Een woning ouder dan vijftien jaar kan je renoveren aan een verminderd btw-tarief van zes procent. Dit geldt voor alle renovatie- en herstellingswerken, dus ook voor de installatie van moderne isolerende beglazing. Laat je niet afschrikken door de administratieve kant: je hoeft alleen maar bij elke bestelling een bepaald formulier bij te sluiten.

Aan deze gunst zijn wel een aantal voorwaarden verbonden:

  • De woning moet volledig of overwegend gebruikt worden als privéwoning, eventueel met een klein beroepsgedeelte. In dit laatste geval hanteert men voor de werken aan het beroepsgedeelte het normale btw-tarief van 21 procent.
  • De eerste bewoning van het huis moet minimum vijftien jaar geleden aangegeven zijn bij de gemeente. Je kan deze gegevens altijd opvragen in het gemeentehuis.
  • Alle facturen moeten aan de eigenaar gericht zijn. Bedrijven of personen die geen eigenaar zijn, hebben geen recht op een verminderd btw-tarief.
  • Je moet werken met een geregistreerde aannemer. Aannemers zonder registratienummer mogen weliswaar renovatiewerken uitvoeren, maar kunnen niet van dit voordeel genieten.

Bovendien biedt de Vlaamse overheid een bijkomende renovatiepremie aan voor woningen ouder dan 25 jaar. Dankzij deze premie kan je tot 30 procent van de totale uitgaven recupereren. Informeer je grondig over de voorwaarden in jouw situatie en over de administratie die van jou verwacht wordt. Voor advies kan je terecht bij het Agentschap Wonen-Vlaanderen in jouw provincie.

Kies voor hoogrendementsbeglazing

Hoogrendementsbeglazing bestaat uit twee glasplaten gescheiden door een gasmengsel of door een transparante metaaloxidelaag op één van de glazen. Dit type beglazing scoort uitstekend op het gebied van isolatie. Daarom stimuleren netbeheerders hun klanten om hun enkele beglazing of gewone dubbele beglazing te vervangen door hoogrendementsbeglazing.

Voor elke vierkante meter beglazing die je vervangt, krijg je tien euro op je rekening gestort. Het benodigde aanvraagformulier vind je terug op de website van je netbeheerder.

Superisolerend buitenschrijnwerk loont

Wie oude ramen vervangt door nieuwe ramen met een hoge isolatiewaarde, maakt aanspraak op belastingsvermindering. Dit geldt zowel voor eigenaars als voor huurders en ook voor wie (bijna) geen belastingen betaalt. Alleen bedrijven hebben geen recht op dit voordeel.

Je kan gebruik maken van deze gunst door een kopie van een bepaald formulier bij te sluiten bij je belastingsaangifte. Dit formulier krijg je van je leverancier.

De exacte voorwaarden en het bedrag van de belastingsvermindering kunnen sterk variëren. Informeer je grondig via de informatiekanalen van de Vlaamse Overheid over de steun waar je in jouw situatie recht op hebt.

Informeer naar gemeentelijke en provinciale premies

Veel gemeenten en de meeste provincies voorzien een aantal bijkomende premies voor milieuvriendelijke maatregelen. Vraag advies in het gemeentehuis.