Hoogrendementsbeglazing

Hoogrendementsbeglazing blinkt uit in isolatievermogen, wat een positief effect heeft op het wooncomfort en op de energierekening. Dit type beglazing is niet de goedkoopste optie, maar dankzij premies van de overheid hoeft de keuze voor hoogwaardig isolerend glas zich niet te wreken op je budget.

Wat is hoogrendementsbeglazing?

Hoogrendementsbeglazing bestaat uit twee glasplaten waartussen zich een gasmengsel of een transparante laag isolerende folie bevindt. Dit type beglazing onderscheidt zich van gewoon dubbel glas door een aanmerkelijk lagere U-waarde.

De U-waarde of warmtedoorgangscoëfficiënt is een maatstaf voor de warmte die per vierkante meter beglazing verloren gaat wanneer het verschil tussen de binnen-en buitentemperatuur stijgt met één graad. Men drukt de U-waarde uit in W/m²K. Een lagere U-waarde betekent concreet dat je minder warmte verliest en dat de temperatuur in de kamer hoger blijft. De bovengrens voor hoogrendementsglas ligt op 2,0 W/m²K.

Informeer bij de aankoop van beglazing steeds naar twee zaken:

  • de U-waarde: deze waarde bepaalt mee of je al dan niet in aanmerking komt voor premies
  • de isolatiewaarde van het schrijnwerk: het isolerend vermogen van een raam is niet alleen afhankelijk van de beglazing, ook de profielen moeten in orde zijn

Wat zijn de voordelen van hoogrendementsbeglazing?

Hoogrendementsbeglazing scoort bijzonder goed op het gebied van isolatie. Zelfs gewoon dubbel glas isoleert tot drie keer minder goed. Maar het isolerend vermogen is niet het enige voordeel.

  • Hoogrendementsglas is gemakkelijk toepasbaar bij renovatiewerken, zonder breekwerken.
  • Je hebt geen last meer van koudestraling aan de ramen.
  • Condensatie op de ramen is uitgesloten.
  • Hoogrendementsbeglazing is verkrijgbaar in varianten met geluiddempende en zonwerende eigenschappen.
Wat kost hoogrendementsbeglazing? Hoogrendementsglas is niet het voordeligste product in zijn soort. Toch hoeft de prijs geen struikelblok te zijn:
  • Uit onderzoek blijkt dat de plaatsing van hoogrendementsbeglazing voor een gemiddelde woning in totaal slechts 500 euro meer kost dan gewoon dubbel glas. Men gaat hierbij uit van een glasoppervlakte van 25 vierkante meter. Deze extra kosten verdien je snel terug door de kosten die je uitspaart dankzij de goede isolatie.
  • Wie enkel glas vervangt door hoogrendementsglas, bespaart op jaarbasis ongeveer vijftien euro per vierkante meter glas.
  • De overheid stimuleert het gebruik van hoogrendementsbeglazing met behulp van premies.