Wat mag je eten tijdens het Atkins-dieet?

De klemtoon ligt tijdens het Atkins-dieet op proteïnerijke voeding en op de beperking van koolhydraten. Als je toch koolhydraten eet, kun je die best uit groenten halen. Die koolhydraten kan je lichaam namelijk het beste verwerken.

Proteïne

De volgende voedselproducten mag je eigenlijk naar believen eten:

Vlees: alle niet verwerkte vleeswaren, zoals runds-, varkens-, lam-, kalfs-, schaaps-, en lamsvlees. Spek is toegestaan als het niet bewerkt werd met suiker.

Gevogelte: alle het niet verwerkte vlees van gevogelte, waaronder kip, kalkoen, gans, eend, fazant, kwartel en struisvogel.

Vis: alle niet verwerkte vis, zoals oesters, venusschelpen, garnalen, krab, mosselen, inktvis, kreeft en sint-jakobsschelpen.

Eieren, zaden, noten en vleesvervangende producten als tofu zijn toegestaan.

Groenten

Het Atkins-dieet maakt een onderscheid tussen twee soorten groenten:

Saladegroenten: alle sla, waaronder ijsbergsla, veldsla, roodlof, rucola, andijvie en bindsla. Ook bladerachtige kruiden als dikke, tijm, basilicum, oregano, peterselie en koriander worden tot de saladegroenten gerekend, net als Chinese kool, bieslook, komkommer, venkel, selder, paprika, radijzen, spruiten, rammenas, champignons en olijven.

Andere groenten: eigenlijk zijn alle groenten toegelaten, met uitzondering van aardappelen, bieten, erwten, maïs en andere zoete, zetmeelachtige groenten.

Vetten

De meeste vetten zijn toegestaan. De voorkeur wordt gegeven aan plantaardige oliën. Het is ook belangrijk dat je een aantal omega 3-vetzuren in je dieet verwerkt. Die zijn aanwezig in vette vissen en bijvoorbeeld in lijnzaadolie. Boter mag je ook gebruiken, margarine echter niet.

Zuivel

De meeste zuivelproducten zijn toegestaan, maar ze moeten zoveel mogelijk vet en zo weinig mogelijk koolhydraten bevatten. Yoghurt is niet toegelaten en kaas moet je beperken tot 30 à 60 gram per dag.

Kruiden en dressings

Kruiden: alle kruiden mogen gebruikt worden, met uitzondering van suiker.

Dressings: olie en azijn, citroensap en zure room mogen gebruikt worden.

Andere sauzen: suikervrije versies van ketchup, mayonaise, zure room en sojasaus zijn toegelaten, maar yoghurt niet.

Dranken

Je mag heel veel dranken drinken, met uitzondering van dranken die suiker bevatten en cafeïne.

Zoetmakers

Alle kunstmatige zoetmakers, zoals aspartaam en saccharine, zijn toegelaten. Natuurlijke suiker, honing en ahornsiroop zijn te vermijden.