Hoe werkt het Atkins-dieet?

In dit artikel leggen we even uit hoe het Atkins-dieet werkt. Doordat je tijdens het Atkins-dieet zo weinig koolhydraten consumeert, gaat het lichaam in een staat die ketose genoemd wordt. Dat betekent eenvoudig gezegd dat het zijn eigen vet verbrandt. Een persoon wiens lichaam in ketose is, haalt zijn energie uit de afbraak van zijn eigen vetten. Doordat je lichaam zijn eigen vet gaat verbranden, verlies je uiteindelijk dus gewicht.

Als het lichaam zich in ketose bevindt, voel je je minder hongerig en ga je minder consumeren. Ook daardoor zul je afvallen. Ketose kan ook een aantal bijwerkingen tot gevolg hebben, zoals een stinkende adem en constipatie.

Als je daarentegen een dieet volgt dat rijk is aan koolhydraten, komt er veel meer suiker in je bloed terecht. Om te voorkomen dat je bloedsuikerspiegel te veel stijgt, zal je lichaam insuline uitscheiden. Insuline zorgt ervoor dat het teveel aan suiker opgeslagen kan worden in de lever en in de spieren als glycogeen. Maar doordat de capaciteit van de lever en de spieren snel vol is, zal de insuline extra suiker in vet omzetten.

Volgens de theorie van Atkins kan het lichaam, als het te veel insuline blijft aanmaken om het teveel aan suiker op te slaan, steeds minder reageren op insuline. Op die manier kun je op termijn zelfs suikerziekte of diabetes krijgen. Door je lichaam in ketose te brengen zal het uiteindelijk al het overbodige vet verbranden en zo terug een normaal metabolisme krijgen. Op korte termijn zal de cholesterolspiegel van het lichaam wel stijgen, maar van zodra je gewicht verliest, zal die (volgens de theorie) ook weer dalen.

Omdat het dieet weinig groenten en fruit bevat, zeker in de beginfase, raadt Atkins aan je voeding aan te vullen met vitaminesupplementen. Het dieet benadrukt niet de nood aan lichaamsbeweging, maar benadrukt wel dat sommige mensen het nodig hebben voor een goed functioneren van hun metabolisme.