Atkins-dieet

Het Atkins-dieet werd ontwikkeld door de Amerikaanse cardioloog Robert C. Atkins. Het is een erg controversieel dieet, dat berust op het principe dat je onbeperkt vetten en eiwitten mag innemen, maar de hoeveelheid koolhydraten die je consumeert wel sterk moet beperken. Het Atkins-dieet behoort tot de zogenaamde ‘low carb-diëten’ (koolhydraatvrije of -arme diëten) .

Principe: koolhydraten beperken

Je verliest gewicht als je meer calorieën verbruikt dan je nodig hebt. Koolhydraten vormen een belangrijke bron van calorieën en leveren energie. Als je minder koolhydraten consumeert, krijgt je lichaam met andere woorden minder energie. Je lichaam zal daarom zijn eigen vetten gaan verbranden om aan energie te komen. Daardoor zul je afvallen.  

Vier fases van het Atkins-dieet

 1. Inductiefase

  De inductiefase is de strengste fase van het dieet, die twee weken in beslag neemt.  Tijdens de inductiefase mag je gemiddeld slechts 20 gram koolhydraten per dag eten.
 2. Fase met voortdurend gewichtsverlies

  In deze fase wordt het dieet een stuk gemakkelijker. Elke week zou je 5 gram koolhydraten aan je dieet moeten toevoegen. De groenten die deze koolhydraten bevatten mag je zelf kiezen.

 3. Pre-handhavingsfase

  In deze fase wordt de hoeveelheid koolhydraten opnieuw opgevoerd,  met 10 gram per week. Het voedingspatroon blijft wel gelijk. Het is de bedoeling dat je zelf tot het aantal koolhydraten komt die jij kunt consumeren om op gewicht te blijven en niet opnieuw aan te komen.

 4. Handhavingsfase

  Bij deze fase moet je je houden aan de eetgewoontes die tijdens het Atkins-dieet hebt aangeleerd. Normaal gezien heb je nu je streefgewicht bereikt. Af en toe mag je ook eens zondigen en wat meer koolhydraten consumeren.