Fasen in het Atkins-dieet

Het Atkinsdieet bestaat in totaal uit 4 fases: de inductiefase, de fase met voortdurend gewichtsverlies, de pre-handhavingsfase en de handhavingsfase. De laatste fase zou je voor de rest van je leven moeten volhouden. Dit artikel geeft je alle nodige informatie over de fases van het Atkins-dieet.

Fase 1: inductiefase

De eerste twee weken van het Atkins-dieet worden het inductiedieet genoemd. Het lichaam zou in deze fase moeten overschakelen van de verbranding van koolhydraten naar het verbranden van vetten. Bij een tekort aan koolhydraten in het lichaam, zal het metabolisme zich daar automatisch aan aanpassen en de vetreserve aanspreken. Zo zullen onze organen en spieren de opgeslagen vetten gebruiken als energiebron.

In deze fase mag je niet meer dan 20 gram koolhydraten per dag verbruiken. Die 20 gram zullen afkomstig zijn van sla en groenten. Fruit, tomaten en zetmeelhoudende groenten zijn in de inductiefase wel verboden. Vlees, vis, olie, boter, eieren, mayonaise en kaas mag je naar believen eten.

De eerste fase gaat gepaard met een aantal bijwerkingen, zoals futloosheid, duizeligheid, zware benen, gebrek aan energie, spierpijn en krampen. Die bijweringen zullen na een aantal dagen vanzelf verdwijnen.

Fase 2: fase met voortdurend gewichtsverlies

Na de 2 moeilijke eerste weken wordt het dieet een stuk gemakkelijker. Je mag namelijk elke week dagelijks vijf gram koolhydraten aan je dieet toevoegen. Die koolhydraten komen uit groenten die je zelf kiest. Als je veel wilt afvallen, is het aan te raden niet iedere week koolhyd    raten toe te voegen, maar om de twee à drie weken. Je kunt best de hoeveelheid koolhydraten die groenten per 100 gram bevatten opzoeken.

Fase 3: pre-handhavingsfase

De pre-handhavingsfase  is een erg belangrijke fase in het Atkinsdieet. Tijdens deze fase moet je uitzoeken wat voor jou de beste samenstelling is van het dieet dat je de rest van je leven moet volhouden. Aan deze fase moet je beginnen als je nog maar twee tot vijf kilo kwijt moet.

In deze fase  kun je langzaamaan je gehalte aan koolhydraten opvoeren door meer groente toe te voegen aan je dieet. Je kunt dus nog andere of meer groenten toevoegen dan in fase 2. Af en toe mag je wat bruine rijst, een stukje aardappel of zelfs een glaasje wijn consumeren. Heb je graag fruit, voeg dan een stuk fruit aan je dieet toe.

Als je merkt dat je verdikt, elimineer het bewuste voedingsmiddel dan uit je dieet en vermijd het voor de rest van je leven. Fase 3 kun je twee tot drie maanden volhouden.

Fase 4: handhavingsfase

Deze fase treedt in wanneer je je streefgewicht bereikt hebt. Het dieet dat je nu volgt, zal je de rest van je leven moeten volhouden. Als je niet gemakkelijk afvalt, zal je de rest van je leven koolhydraten moeten blijven eten. Als je snel afviel, mag je soms wel eens ‘zondigen’ met een bruine boterham of een bord volkorenpasta.