Voorkomen borstkanker

Borstkanker is de kanker die het vaakst voorkomt bij vrouwen. Ongeveer een op drie vrouwen sterft er zelfs aan. Toch zijn veel gevallen van borstkanker te voorkomen door een vroege opsporing van de ziekte.

Mammografie

Van zodra vrouwen ouder zijn dan 50 of vrouwen met een familiale voorgeschiedenis van borstkanker laten zich best regelmatig onderzoeken. Aan te raden is om om de twee jaar een mammografie te laten maken van je borsten. Borstkanker is zo natuurlijk niet te voorkomen, maar een mammografie kan er wel voor zorgen dat je er in een vroeg stadium bij bent. De kans op genezing is dan veel groter.

Zelf je borsten onderzoeken

Onderzoek je borsten regelmatig zelf op knobbeltjes. Als je een verdacht knobbeltje vindt, neem dan meteen contact op met de huisarts. Ook hier kun je de kanker niet mee voorkomen, maar een zelfonderzoek kan er ook voor zorgen dat je er vroeg bij bent.

Drink alcohol met mate

Probeer je alcoholverbruik te beperken en drink niet iedere dag meerdere glazen.

Behoud een gezond gewicht

Als je huidige gewicht gezond is, zorg dan dat dit zo blijft. Als je gewicht moet verliezen, overleg dan met je arts over de beste manier om dit te doen.