Mammografie

Een mammografie of mammogram is eigenlijk een röntgenfoto van de borsten. Tijdens dit onderzoek worden de borsten om de beurt tussen twee platen gelegd en zo plat mogelijk gedrukt. Hoe platter de borsten kunnen samengedrukt worden, hoe beter de kwaliteit van de foto’s zal zijn. Een mammografie is meestal niet zo aangenaam en soms zelfs pijnlijk.

Een mammografie wordt best in de eerste week na de menstruatie uitgevoerd. Dan zijn de borsten minder gespannen en zullen ze minder pijn doen tijdens de mammografie.

In Nederland krijgen vrouwen tussen 50 en 75 jaar de gelegenheid om de twee jaar volledig gratis een mammografie te laten maken, in Vlaanderen is dat tussen 50 en 69 jaar. Deze onderzoeken kaderen in een bevolkingsonderzoek voor de vroegtijdige opsporing van borstkanker.

Als er op de mammografie een verdachte plek ontdekt wordt, is verder onderzoek nodig. Die bijkomende onderzoeken zijn een echografie en een weefselonderzoek, waarvoor een punctie wordt uitgevoerd of onder lokale verdoving een stukje borstweefsel weggehaald.