Onderzoek zelf je borsten op borstkanker

Borstkanker kan best in een zo vroeg mogelijk stadium worden opgespoord. Hoe vroege je erbij bent, hoe meer kans er is op genezing. De meeste gezwellen in de borst worden trouwens eerst door de patiënt ontdekt, die er vervolgens mee naar de dokter gaat.

Een borstonderzoek kun je best uitvoeren na de maandstonden. Net voor de maandstonden is de kans groot dat je meerdere bobbeltjes voelt, maar het gaat dan om opgezwollen melkkliertjes in de borsten.

Stap 1 borstonderzoek: kijk in de spiegel

Inspecteer je borsten eens met behulp van een spiegel. Merk je veranderingen op? Zijn de borsten van vorm veranderd? Hoe zien de tepels eruit? Houd eerst je armen in de zij en daarna in je nek.

Stap 2: Leg je neer

Je kunt op je bed of in je zetel gaan liggen. Sommige vrouwen verkiezen het zelfs om het borstonderzoek in bad uit te voeren.

Stap 3: onderzoek de binnenkant van je borst

Als je je linkerborst onderzoekt, gebruik dan je rechterhand, en andersom. Houd de vingers van je hand gesloten en gestrekt en maak kleine ronddraaiende bewegingen van het borstbeen naar de tepel toe. Maak rustige bewegingen terwijl je lichte druk uitoefent op je vingers. Controleer de hele binnenkant van je borst.

Stap 4: onderzoek de buitenkant van je borst

Leg de arm aan de kant van de te onderzoeken borst losjes naast je lichaam. Begin de onderkant van de borst te onderzoeken aan de kant van de arm. Maak met je gestrekte vingers draaiende bewegingen naar de tepel toe. Maak deze beweging van de tepel tot boven de oksel. Controleer ook het deel van je borst vlakbij de oksel.

Stap 5: controleer de tepel

Controleer ook de tepel en het gebied rond de tepel. Trek de tepel een beetje naar voren. Deze zou soepel moeten meegeven.

Stap 6: herhaal deze stappen voor de andere borst

Niet alle knobbeltjes in je borsten zijn kwaadaardig. Maar als je een knobbeltje ontdekt, moet je zo snel mogelijk de dokter raadplegen.