Borstkanker bij mannen

Hoewel veel mensen zich er niet van bewust zijn, kan borstkanker ook bij mannen voorkomen. Bij vrouwen komt de ziekte 150 keer vaker voor, maar ook mannen hebben borstweefsel en kunnen dus borstkanker krijgen. Borstkanker bij mannen maakt 1% van alle borstkankers uit.

Symptomen borstkanker bij mannen

De symptomen komen min over meer met de symptomen die vrouwen ervaren:

  • Gezwel
  • Rimpeling of kuiltjes in de huid
  • Terugtrekking van de tepel
  • Veranderingen van de tepel of de huid, zoals roodheid of verzwering
  • Vochtafscheiding uit de tepel, vooral van bloed

Oorzaak borstkanker bij mannen

Kanker bestaat uit abnormale cellen die zich veel sneller verdelen dan normale cellen. Die cellen vormen een tumor en kunnen de normale weefsels vernietigen. Meestal is het onduidelijk wat de precieze oorzaak is van die abnormale celdeling. In verhouding zou het bij mannen vaker om erfelijke borstkanker gaan dan vrouwen. Mannen die bijvoorbeeld een moeder of een zus met borstkanker hebben, lopen een verhoogd risico. Borstkanker bij mannen is ook meestal hormoongevoelig. Dat zou kunnen betekenen dat het vrouwelijke hormoon oestrogeen een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van borstkanker bij de man.

Behandeling

Mastectomie

Bij mannen is een borstsparende operatie vaak minder belangrijk, gezien de veel kleinere omvang van de mannenborst. Bij mannen wordt in de meeste gevallen dus een mastectomie, een volledige verwijdering van de borst en de lymfeklieren in de oksel, uitgevoerd. Bij mannen en vrouwen worden identieke operatietechnieken toegepast.

Radiotherapie

Radiotherapie wordt in het geval van borstkanker bij mannen vooral gebruikt om de lymfeklieren aan de onderzijde van het borstbeen te bestralen.

Chemotherapie

Na een borstoperatie zal chemotherapeutische adjuvante behandeling vaak ingezet worden om lokale terugkeer en het risico op uitzaaiingen te verminderen.

Hormoontherapie

Hormoontherapie kan ingezet worden bij de behandeling van uitgezaaide borstkanker, maar ook bij mannen met hormoonreceptorpositieve tumoren of okselklieraantasting.