Voor-en nadelen van lopen

Voordelen lopen

Lopen heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere sporten.

Lopen is efficiënt

Lopen is een van de beste cardiovasculaire oefeningen om gewicht te verliezen. Tijdens het lopen zal niet alleen je hartslag verhogen, maar ook de vetverbranding op gang komen. Je zult meer calorieën verbranden wanneer je een uur jogt dan wanneer je een uur wandelt.

Lopen is toegankelijk

In principe kun je altijd en overal lopen. Je hoeft er niet voor naar de sportschool en je moet er geen speciaal materiaal voor in huis hebben, enkel loopschoenen. Je kunt lopen op straat, in het park, in het bos en op de looppiste.

Lopen is gevarieerd

Je kunt op veel verschillende manieren lopen, bijvoorbeeld aan lage en hoge intensiteit, buiten of op de loopband, met pauzes of zonder, met mp3-speler of zonder, enz.

Lopen is goedkoop

Lopen is volledig gratis. Alles wat je moet doen is je een goed paar loopschoenen aanschaffen en eventueel comfortabele, losse kleding.

Lopen is gezond

Regelmatig lopen verkleint het risico op hartaanvallen doordat het hart sterker wordt, verlaagt de bloeddruk en vergroot je longinhoud. Ook wordt het risico op bloedklonters kleiner en krijg je meer goede cholesterol. Lopen wordt aangeraden aan mensen met osteoporose (lopen zorgt voor een beter , diabetes, hoge bloeddruk, enz.

Lopen helpt tegen stress

Lopen is een uitstekende manier om stress te verlichten. Als je loopt, komen er endorfines vrij. Dit zijn neurotransmitters die niet alleen pijnonderdrukkend werken maar je ook een gevoel van geluk geven.

Nadelen lopen

Lopen is belastend voor je lichaam

Er is een groot risico op blessures. Lopen is erg belastend voor je knieën, enkels en heupen. Zeker als je een beginner bent of als je lichaam dit niet gewend is, kun je te maken krijgen met overbelasting. Mensen met overgewicht hebben hier nog sneller last van.

Lopen is eentonig

Veel mensen vinden lopen saai. Ze vinden dat er niet genoeg afwisseling in zit. Natuurlijk kun je variëren van snelheid, route, afstand, enz., maar het blijft altijd lopen.

Lopen is afhankelijk van het weer

Het geldt natuurlijk niet voor alle lopers, maar velen zijn net niet gemotiveerd genoeg om ook te lopen als het regent, als het heel warm is buiten, als er te veel wind is, enz.