Lopen om gewicht te verliezen

Lopen om gewicht te verliezen of om op gewicht te blijven? Hier lees je hoe het kan.

Beperk je porties

Je zult geen gewicht verliezen door het lopen alleen. Slanke lopers weten dat ze ook een gezonde eet- en levensstijl erop na moeten houden.

Veel mensen gaan ervan uit dat lange afstands-lopers kunnen eten wat ze willen omdat ze de calorieën wel zullen verbranden. Als loper moet je weten wanneer je moet stoppen met eten voordat je te vol zit. Ze eten langzaam en weten wanneer ze volledig vol zitten.

Tips

Eet langzaam en laat je niet afleiden. Je zult je gemakkelijker overeten als je geen aandacht besteedt aan wat en hoeveel je eet. Eet dus niet voor de tv of de computer. Kauw langzaam en geniet van je voedsel.

Schep je bord minder vol of gebruik kleinere borden die sneller vol lijken. Als je meer eten voor je neus hebt staan, zul je het eten omdat het er is.

Eet je groenten en fruit eerst. Deze bevatten weinig calorieën en zullen je maag vullen, waardoor je minder snel in de verleiding komt om calorierijk voedsel te consumeren.

Eet veel vezels

Vezels vormen een essentieel onderdeel van een gezond dieet. Maar ze zijn vooral bruikbaar voor mensen die gewicht proberen te verliezen.  Vezelrijk voedsel zorgt er namelijk voor dat je je sneller verzadigd zult voelen. Vezelrijk voedsel is onder meer fruit, groenten en volkorenproducten.

Maak van lopen een prioriteit

De lopers die gewicht verliezen of hun gewicht behouden lopen over het algemeen minstens 3 à 4 keer per week. Het is belangrijk dat je weet hoe je jezelf steeds opnieuw kunt motiveren, ook als je aanvankelijk totaal geen zin hebt.

Tips

Loop ’s morgens. Als je ’s morgens rent, hoef je je er de rest van de dag geen zorgen meer om te maken. Vaak zijn mensen ’s avonds ook te moe om nog te gaan lopen.

Zet de televisie eens af. Door een soap te missen kun je al 301 minuten gaan lopen.

Probeer eens in groep te lopen. Veel lopers vinden dit sociale aspect wel leuk.

Eet kleine maaltijden

Het is beter om meerdere kleine maaltijden te nuttigen dan drie uitgebreide. Als je om de drie tot vier uur een kleine eet, blijft je bloedsuikerspiegel op peil. Zo voorkom je ook dat je veel honger krijgt en je daardoor gaat overeten.

Tip

Zorg ervoor dat je altijd gezond voedsel op zak hebt: fruit, noten, graanrepen, enz.

Neem een gezond ontbijt

Veel mensen slaan het ontbijt over omdat ze er de tijd niet voor nemen of omdat ze denken dat het zal helpen om gewicht te verliezen. Niets is echter minder waar. Geen ontbijt nemen zal je metabolisme vertragen en er bovendien toe leiden dat je met een hongergevoel opgezadeld zit. Als je vroeg op de dag calorieën verbruikt, is de kans ook groter dat je ze nog zult verbranden.

Beloon jezelf niet met voedsel

Mensen hebben vaak de neiging zich te overeten of vette, suikerrijke voeding te eten als ze zich vervelen, stress hebben of zichzelf gewoon willen belonen. Trap niet in die val. Natuurlijk zijn beloningen een goede motivatie. Als je een doel behaald hebt, zoals 20 km. lopen of een persoonlijk record, trakteer jezelf dan op een avondje in de bioscoop, nieuwe sportkledij of een massage, alles kan zolang het maar geen eten is!

Slaap voldoende

Slaap is een belangrijk onderdeel van gewicht verliezen en behouden.  Als je loopt, vraag je veel van je lichaam en moet je het ook de nodige rust gunnen. Als je moe bent, heb je vaak meer stress en zul je sneller toegeven aan verleidingen.

Tips

Probeer iedere nacht 7 t ot 8 uur slaap te halen. Als je nu veel minder slaapt per nacht, probeer dan geleidelijk aan een beetje meer te slapen. Ga wekelijks bijvoorbeeld 20 minuten eerder slapen tot je aan 7 à 8 uur komt.

Zoek naar een ontspannende bedtijd-routine. Neem bijvoorbeeld een warm bad en lees dan nog wat voor je gaat slapen.

Probeer niet te lopen als het bijna bedtijd is, maar een paar uur daarvoor.

Ga niet naar bed met een hongerig gevoel, maar probeer zware maaltijden voor bedtijd te vermijden. Een volle maag kan je wakker houden. Probeer twee uur voor je gaat slapen niets meer te eten.

Lees meer over: calorieën , fruit , lopen , ontbijt , overeten , slaap , slapen , stress , vezels , voedsel