Afvallen door lopen

Lopen is een heel gemakkelijke manier om gewicht te verliezen. Of je nu veel wilt afvallen of slechts een paar kilo wilt kwijtspelen, je zult merken dat je lopen een ideale vorm van lichaamsbeweging is voor gewichtsverlies.

Als je wilt lopen om gewicht te verliezen, kun je best eerst je huisarts raadplegen. Die kan vaststellen of je al dan niet medische problemen hebt waardoor je beter niet op regelmatige basis zou lopen. Als je eenmaal de goedkeuring van de dokter hebt, moet je geleidelijk aan beginnen lopen en het langzaamaan opbouwen om overbelasting van je lichaam te voorkomen. Ga in het begin dus niet te fanatiek van start. Begin bijvoorbeeld met tien minuten en verleng die tijdsduur stap voor stap. Om je spieren warm te maken en zo blessures te voorkomen, kun je je training best starten met enkele rekoefeningen.

Door te lopen zal je hartfunctie verbeteren en je stofwisseling versnellen. Daardoor zal je lichaam extra calorieën en vet verbranden. Als je gewicht wilt verliezen door op dieet te gaan, zul je ook gewicht verliezen, maar dat is vooral gewicht aan water en spiermassa. Als je loopt daarentegen, zal je lichaam meer calorieën en vet verbranden. Bovendien zal je spiermassa aangroeien. Het beste is dus om een dieet te combineren met lopen.

Om gewicht te verliezen hoef je niet aan sneltempo te lopen, het is beter een lange afstand aan een rustig tempo te lopen. Pas als je gewend bent aan het lopen en geen spierpijn of Stel jezelf ook realistische doelen. Je zult waarschijnlijk niet al na de eerste dag gewicht verliezen.

Als je gewicht wilt verliezen door te lopen, komt het er nog steeds op neer meer calorieën te verbranden dan je consumeert. Naast het lopen, zul je dus ook je eetgewoonten en levensstijl moeten aanpassen. Het is niet de bedoeling dat je na je looptraining een grote hamburger naar binnen steekt.

Maak je geen zorgen als je na een tijdje weer een beetje zwaarder wordt. Dat kan komen doordat je nieuwe spiermassa aan het ontwikkelen bent.