Voedselallergie

Een voedselallergie is een weinig voorkomende allergische reactie van het immuunsysteem tegen proteïnen in bepaalde voedseltypes.

Voor elk voedseltype kan men een allergie hebben. Toch zijn bepaalde voedseltypes veel voorkomend:

Bij kinderen zorgen vooral eieren, melk, soja, pinda’s, en tarwe voor een allergische reactie.

Bij volwassenen zijn schaaldieren (krab, kreeft, garnaal), noten (walnoten, amandelnoten, pistachenoten), pinda’s en vis vaak voorkomend. Samen vormen ze 90% van alle voedselallergieën.

Symptomen van een voedselallergie

Een voedselallergie kan zorgen voor tinteling in de mond en huiduitslag. Dit is een matige reactie, die niet levensbedreigend is. Vanaf er ook zwelling in de keel optreedt, is er echter wel gevaar. Die zwelling kan zorgen voor ademmoeilijkheden. Deze reactie noemt men ook wel een ‘anafylactische reactie’.

Behandeling voedselallergie

Een voedselallergie kan nooit genezen worden met medicijnen. De enige manier om een voedselallergie tegen te gaan, is het vermijden van het voedsel dat zorgt voor de allergische reactie. Anti-allergica medicatie kunnen echter wel de symptomen inperken. Die medicatie bestaat uit antihistamines die de effecten van de proteïnes die zich in het voedsel bevinden temperen. Als er sprake is van een anafylactische reactie moet snel een adrenaline-injectie toegediend worden om de symptomen tegen te gaan.

Veel kinderen groeien uit hun voedselallergie van zodra ze naar school gaan. Enkel een allergie voor pinda’s is een uitzondering op die regel: 80% van de kinderen die allergisch zijn voor pindanoten zullen dit zijn voor de rest van hun leven. Als men volwassen is, en dan pas allergisch wordt voor bepaalde voedingstypes, zal dit vaak voor heel het leven zo blijven.

Is voedselallergie veel voorkomend?

Voedselallergie is een veel voorkomende allergie, maar toch veel minder dan men denkt. 1 op 5 denkt allergisch te zijn, terwijl slechts 5 tot 8 % kinderen en 1 tot 2 % volwassen er echt allergisch aan is. Dit komt doordat men een intolerantie voor voedsel vaak verwart met een allergie.

Slechts enkele gevallen van voedselallergie zorgen voor een fatale afloop. Deze krijgen vaak een enorme media-aandacht, waardoor de misvatting ontstaat dat voedselallergieën altijd levensbedreigend zijn. Dit is echter enkel zo wanneer men een anafylactische reactie krijgt.

Tot slot dient opgemerkt te worden dat de laatste decennia voedselallergieën steeds meer voorkomen. Een sluitende oorzaak hiervoor is nog niet gevonden.