Verschillende soorten zwembaden

Een overzicht van de verschillende soorten zwembaden die er bestaan.

Opbouwzwembaden

Omwille van de goedkope prijs en makkelijke en tijdelijke opbouw, kiezen veel gezinnen voor opbouwzwembaden. Ze worden meestal bovengronds geplaatst, maar kunnen ook gedeeltelijk ondergronds worden geplaatst. Hun grootste nadeel is dat ze wegens de beperkte afmetingen zelden geschikt zijn om voluit in te zwemmen.

Opblaaszwembaden

Eveneens bovengrond tref je in vele tuinen opblaaszwembaden aan, gemaakt uit stevig rubber. Ze bieden dezelfde voor- en nadelen als de meeste opbouwzwembaden, maar zijn meestal nog iets goedkoper.

Monoblockzwembaden

Monoblockzwembaden zijn -zoals het woord doet vermoeden- zwembaden uit één stuk. Ze worden gemaakt uit kunststof, voornamelijk uit polyester. Het grote voordeel van dit type is de snelle plaatsing die slechts 1 tot 2 weken in beslag neemt. Nadat een put is uitgegraven, wordt een betonnen ondervloer geplaatst. De wanden worden uitgelijnd en gestabiliseerd. Zo blijft het zwembad altijd waterpas liggen. Een ander groot voordeel is het spiegelglad oppervlak van het zwembad. Het is haast onmogelijk je eraan te bezeren. 

Bouwkundige zwembaden

De plaatsing van een bouwkundig zwembad begint bij het uitgraven van een grote put, waarin een betonnen basis gelegd wordt. De vorm en het formaat zijn vrij te bepalen. Nadien wordt de betonnen kuil afgewerkt met bijvoorbeeld mozaïektegeltjes. Dit kan enkel door specialisten gebeuren, wat de prijs van de plaatsing flink de hoogte in duwt. Een exacte prijs plaatsen op dit type is vrij moeilijk, omdat ze bijzonder variëren qua grootte en vorm.