Helder en gezond zwembadwater

Wie thuis over een zwembad beschikt, heeft ongetwijfeld al gehoord van de pH-waarde van zwembadwater. Deze waarde bepaalt samen met de TA-waarde de waterbalans van je zwembadwater. Als je beide waarden regelmatig nakijkt en aanpast indien nodig, houd je het water helder en gezond!

pH en TA

De pH-waarde drukt de zuurheidsgraad en alkaliciteit van het zwembadwater uit. Deze waarde wordt uitgedrukt met een getal van 0 tot 14, waarbij 0 het sterkste zuur is en 14 het sterkste alkali. Zwembadwater heeft een ideale pH-waarde tussen 7,2 en 7,4. ‘Waarom?’, zal je je nu afvragen. Wel, daar zijn drie goeie redenen voor:

  • In de eerste plaats werkt de chloor in je zwembad het beste wanneer je pH-waarde zich tussen deze twee waarden bevindt.
  • Daarnaast wijkt het pH-niveau op die manier niet teveel af van dat van de menselijke huid. Zo voorkom je irritatie aan de ogen en slijmvliezen.
  • Ten slotte kunnen lagere en hogere pH-waarden je zwembad en installatie beschadigen.

De TA-waarde drukt de totale alkaliniteit uit. Deze waarde verwijst naar de stabiliteit van de zuurheidsgraad van het water. Wanneer je water een correcte totale alkaliniteit heeft, voorkom je plotse veranderingen in de pH-waarde. 

Meten en aanpassen

Beide waarden dien je regelmatig te controleren om het water in je zwembad helder te houden. Hiervoor kan je testkits kopen in je zwembadhandel. Als de test uitwijst dat de waterbalans niet ideaal is, zal je deze moeten herstellen met behulp van een aantal producten. Die producten kan je eveneens in de zwembadhandel verkrijgen.

pH-waarde aanpassen

Wanneer blijkt dat je pH-waarde te laag is, zal je een alkali – zoals bijvoorbeeld zuiveringszout of soda – moeten toevoegen. Als deze waarde daarentegen te hoog is, heb je een zuur nodig.

TA-waarde aanpassen

Om je pH-waarde te stabiliseren, is het belangrijk om minerale zouten op te lossen in je zwembadwater. Meer informatie hierover vraag je best in je zwembadspeciaalzaak.

Vergeet dus niet…

… je zwembadwater regelmatig te controleren met een testkit die je aankoopt in je zwembadwinkel. Enkel zo kan je zeker zijn van continu helder en gezond zwembadwater!