De aanleg van een zwembad

De tijd dat zwembaden als luxe beschouwd werden, weggelegd voor de rijken, is lang vervlogen. Tegenwoordig heeft iedereen de mogelijkheid om een zwembad te bouwen. Het is echter geen klein project en het is aangeraden rekening te houden met enkele belangrijke aandachtspunten.

Werk met vaklui

Kies je voor een bovengronds opzetzwembad, dan is de nood aan professionals niet groot. Via het bijgevoegde stappenplan geraak je er meestal zelf na wat denkwerk uit wijs. Opteer je echter voor een ingebouwd, ondergronds zwembad, dan raadpleeg je best enkele kenners. De plaatsing van een ondergronds zwembad is immers een hele klus die niet zomaar iedereen kan klaren. Het is aangeraden professionele zwembadbouwers aan te nemen. Dit doet de prijs uiteraard toenemen.

Voor de werken

Belangrijk is dat je een bouwvergunning hebt voor de werken beginnen. Zonder mag je er namelijk niet aan beginnen. Groot materieel zoals bijvoorbeeld een graafmachine is onontbeerlijk bij de bouw van het zwembad. Zorg ervoor dat deze makkelijk in en uit de tuin geraken. Hetzelfde geldt voor de meestal vrij grote zwembadvorm. 

Graafwerken

Er moet uiteraard eerst een kuil worden gegraven. Dit gebeurt meestal door middel van een kleine bulldozer of een graafmachine. De graafwerken duren normaal gezien 1 dag. Dit kan langer duren, afhankelijk van het aantal kilometers waarover de uitgegraven grond moet vervoerd worden.

Loodgieterij en elektriciteit

Onder de zwembadvorm of in de stalen kooi waar men het beton stort, moeten de loodgieter en elektricien buizen leggen voor het zwembad. Deze zijn onder meer de hydrostatische klep, buizen voor de verlichting en de verwarming,…

Installatie en onderhoud

De feitelijke installatie houdt in dat ofwel de voorgefabriceerde polyetherstructuur in de kuil wordt neergelaten, ofwel het beton gespoten en gladgestreken. Eenmaal helemaal geïnstalleerd, moet het zwembad natuurlijk onderhouden worden. Beginsel hierbij is een goede filterinstallatie. Daarnaast moet het water ook chemisch onderhouden worden en maakt men meestal gebruik van een speciale stofzuiger om de bodem proper te houden.