Kindvriendelijk en veilig zwembad

Stel, je bent de gelukkige eigenaar van een privézwembad in je tuin, maar er lopen tegelijkertijd ook kleine kinderen bij je thuis rond. Dit is een situatie waarbij het gevaar in een klein hoekje kan schuilen. Het is dan belangrijk dat je voldoende voorzorgen neemt om je zwembad kindveilig te maken. Hoe je dat kan doen, lees je verderop.

Gevaarlijke combinatie

Kinderen en zwembaden – of in het algemeen ‘water’ – zijn een gevaarlijke combinatie. Verdrinking staat in Vlaanderen op de derde plaats in de lijst van doodsoorzaken bij kinderen. Vooral bij kinderen jonger dan vier jaar is er een groot risico op verdrinking wanneer je tuin over een zwembad beschikt. We raden je daarom aan om voldoende inspanningen te leveren om ervoor te zorgen dat jou zwembad jarenlang een bron van plezier kan blijven.

Maatregelen/voorzorgen

Met enkele simpele veiligheidsmaatregelen kan je heel wat ongelukken voorkomen. We sommen hier de belangrijkste op:

  • Plaats een hek met poort rond het gehele zwembad. Het hek moet minimum 120 centimeter hoog zijn, wees er zeker van dat je kind er niet overheen kan klimmen of zich tussen de spijlen kan wringen. Zorg voor een poortje dat automatisch sluit.
  • Installeer een alarmbel. Zo zijn er bijvoorbeeld alarmsystemen die de druk meten in het water. Wanneer de druk verandert, gaat het alarm af en weet je dat er iemand in het water is gevallen. Ook een polsalarm voor het kind is een mogelijkheid: het alarm gaat af wanneer het kind in het zwembad valt.
  • Zorg ervoor dat je je zwembad kan afdekken met een beloopbaar roldek. Neem een roldek dat voldoende gewicht kan dragen, zodat een redding mogelijk is wanneer je kind in het water valt. 
  • Voorgaande maatregelen zijn vooral van toepassing op ingebouwde zwembaden. Bij bovengrondse of opzetbare zwembaden let je er best op dat je het trapje in het zwembad verwijdert wanneer het zwembad niet gebruikt wordt.

Toezicht!

Voilà, met deze tips is het mogelijk om je zwembad optimaal te beveiligen voor je kind. Denk er wel aan dat geen enkele veiligheidsmaatregel het toezicht van volwassenen kan vervangen! De belangrijkste maatregel is en blijft de ouder die een oogje in het zeil houdt!

Lees meer over: kindveilig , zwembad , zwembaden