Verschillende manieren om een dak te isoleren

Een hellend dak

Bij een hellend dak heb je verschillende mogelijkheden om je dak te isoleren:

  • Isolatie tussen de dragende dakelementen. In dit geval wordt het isolatiemateriaal geplaatst tussen de kepers en de spanten. Het is belangrijk om telkens een dampscherm aan te brengen op de constructie.
  • Zelfdragende isolerende dakelementen. Hierbij wordt het dak met ‘sandwichpanelen’ opgebouwd. Kepers, de isolatie en het onderdak vormen samen deel uit van deze panelen.
  • Sarkingdak, waarbij de isolatie op de kepers en spanten wordt gezet.
  • Isolerende binnenafwerking. Deze methode is gemakkelijk voor verbouwingen, doordat het bestaat uit plaatsklare panelen die vervaardigd zijn uit gipskarton en isolatie.

De vloer van de zolder isoleren

Als je zowel je dak als je zoldervloer isoleert zorg je ervoor dat de warmte extra goed binnengehouden wordt. Dit is echter alleen mogelijk als je de zolder enkel zult gebruiken als opslagruimte. Als je vaak over de vloer zult wandelen is het niet aangewezen ook daar isolatiepanelen te instaleren.

De zoldervloer wordt geïsoleerd bovenop de zware vloeropbouw, die bestaat uit betonplaat. Als je zoldervloer opgebouwd is uit houten elementen, zal de isolatie geplaatst worden tussen de balken.

De isolatie van een plat dak

Er bestaan twee soorten platte daken

  • Een warm plat dak
  • Een omgekeerd plat dak

Bij een warm plat dak zal de isolatie geplaatst worden aan de buitenkant. Dit gebeurt door onder de draagvloer een dampscherm te plaatsen, die vorming van vocht in het isolatiemateriaal tegenhoudt. Op dat dampscherm wordt de isolatie aangebracht. Dit kan in één of meerdere lagen.

Een omgekeerd plat dak zal isolatie hebben boven de dakdichtingslaag. Daarbovenop wordt ballast geplaatst, zodat de isolatie niet weg kan waaien.

Vraag hulp en informatie

Als je zelf je dakisolatie wilt isoleren, is het aangewezen eerst een vakman te raadplegen. Die kan je helpen bij de technische kant van zaken en je enkele tips geven. Beslis je alsnog om het werk alleen te doen, kan je altijd naar doe-het-zelf films kijken. Die zijn veelvuldig te vinden op het internet, en tonen heel zorgvuldig hoe je best de isolatie installeert.