Een bestaand dak isoleren
Het isoleren van het dak is een van de belangrijkste onderdelen van de totale isolatie van je huis. Je dak is immers een plaats waar gemakkelijk warmte verloren kan worden. Daarom is het van belang je dak te controleren, en te kijken of de isolatie nog voldoende werkt.
De kosten van een dakrenovatie kunnen vaak hoog oplopen. Toch zijn deze kosten het vaak waard: je energiekosten zullen aanzienlijk dalen bij een goede isolatie, en bovendien kan de overheid subsidies en fiscaal voordeel verlengen waardoor de kosten kleiner worden.
Kan ik zelf mijn dak isoleren?
In veel gevallen is het mogelijk om zelf je dak te isoleren. Raadpleeg toch zeker eerst een vakman. Die kan je enkele technische tips geven, en indien nodig hulp aanbieden. Zorg er voor dat je goed op de hoogte bent van mogelijke problemen.
Wat zijn de onderdelen van een dak?
Een dak bestaat uit:
- De draagconstructie
- Een dampscherm. Dit scherm staat in om waterdamp tegen te houden. Het materiaal hiervoor verschilt vaak. Het dampscherm moet goed geplaatst zijn, zodat langs de naden en randen geen vocht in de isolatie kan dringen.
- Isolatie
- Een onderdak. Het onderdak staat ervoor in de onderliggende constructie te beschermen tegen mogelijke regeninval of wind. Het kan water afvoeren naar de dakgoot en zo ervoor zorgen dat de binnenkant van het dak niet vochtig wordt.
- Tengellatten
- Panlatten
Waarom moet ik mijn dak isoleren?
Je moet je dak isoleren als je dak of zoldervloer nog niet voorzien is van isolatie. Als je de zolder vaak gebruikt, wordt aangewezen niet de zoldervloer, maar het dak te isoleren. Is dat niet het geval, dan kunnen zowel de zoldervloer als het dak geïsoleerd worden.
Het isoleren van een hellend dak
Je kan je hellend dak op verschillende manieren isoleren. Hoe je dat doet, is vooral afhankelijk van:
- Het materiaal dat je gebruikt bij de isolatie
- Hoe je dak momenteel geïsoleerd is