Isoleren zonder een onderdak
Het isoleren van het dak is een van de belangrijkste onderdelen van de totale isolatie van je huis. Je dak is immers een plaats waar gemakkelijk warmte verloren kan worden. Daarom is het van belang je dak te controleren, en te kijken of de isolatie nog voldoende werkt.
De kosten van een dakrenovatie kunnen vaak hoog oplopen. Toch zijn deze kosten het vaak waard: je energiekosten zullen aanzienlijk dalen bij een goede isolatie, en bovendien kan de overheid subsidies en fiscaal voordeel verlengen waardoor de kosten kleiner worden.
Moet ik een onderdak plaatsen?
Het is nodig om altijd een onderdak te plaatsen, alvorens te isoleren. Zonder onderdak is het niet mogelijk om de isolatie op een juiste en effectieve manier te plaatsen. Doordat het zo belangrijk is dat je dak goed geïsoleerd is, is het dus ook belangrijk dat je onderdak goed geplaatst is.
Je kan een nieuw onderdak plaatsen door de bestaande bedekking van het dak af te breken en volledig te verwijderen. Doe je dat niet, dan is het moeilijker om een onderdak te plaatsen en kan het zijn dat je onderdak niet juist geplaatst is. Bovendien kan je er zo voor zorgen dat je onderdak afwatert in de goot, wat vroeger wellicht niet het geval was.
Wat gebeurt er als ik geen onderdak plaats?
Er bestaan ook andere oplossingen, zodat je de bestaande bedekking niet moet verwijderen. Deze zijn:
- Het plaatsen van een onderdak onder het houtwerk
- Het plaatsen van een onderdak op het houtwerk
Beide oplossingen zijn echter niet effectief, en zullen op lange termijn vochtschade niet tegengaan.
Hoe plaats ik een onderdak?
Een onderdak wordt geplaatst in twee stappen.
- Het plaatsen van tengellatten (platte houten latten) op de draagstructuur. Deze worden in evenwijdige lijn met de helling van het dak geplaatst. Dit zorgt ervoor dat mogelijke binnenkomst van sneeuw of lekken tegengehouden kan worden.
- Hierna worden panlatten geplaatst. Het dak kan in deze fase afgewerkt worden.
Omdat het plaatsen van een onderdak niet voor de hand liggend is, kan je best een vakman contacteren. Deze kan je bijstaan in de technische kant van zaken, en kan garanderen dat je dak water- en windvrij is.