Isolatie van een hellend dak
Plaats ik best de isolatie op de zoldervloer?
Afhankelijk van of je de zolder al dan niet regelmatig gebruikt, plaats je best de isolatie rechtstreeks op de zoldervloer. Heb je een huis waarbij de zolder in gebruik is, dan kan je geen isolatie plaatsen op de zoldervloer. Als dit niet het geval is, is het wel aangewezen de isolatie op de zoldervloer te plaatsen. Dat zorgt er immers voor dat de onderliggende kamers beschermd zijn tegen inkomende koude lucht.
Isolatie op het onderdak
Het onderdak fungeert als een extra bescherming voor het huis. Enerzijds zorgt het ervoor dat de ruwbouw beschermd blijft, anderzijds is het een buffer die binnenkomende regen, sneeuw of wind tegenhoudt.
Het onderdak kan gemaakt worden van:
- Pvc-platen
- Pvc-folies
- Vezelcementplaten
Bij het plaatsen van het onderdak worden eerst tengellatten genageld. Hier bovenop worden panlatten geplaatst. Ook de dakgoot wordt in deze bouwfase gemonteerd, zodat regenval afgevoerd kan worden.
Het belang van de luchtdichtheid
Luchtdichtheid is zeer belangrijk bij het plaatsen van isolatie op een hellend dak. Als die immers niet luchtdicht is, is de isolatie minder efficiënt. Daardoor moet je op de volgende tips letten:
- Zorg ervoor dat de isolatiepanelen goed aansluiten.
- Als je een gordijn of een muur plaatst moet je zorgen dat die mooi aansluit met de muurplaat.
- Plaats een folie tegen het isolatiemateriaal.
- Zorg ervoor dat er nergens scheuren zijn.
- Wat zijn dakelementen?
Anders dan de traditionele opbouw van daken zijn dakelementen geprefabriceerde elementen die geplaatst worden op het dak. Het bestaat onder andere uit het onderdak, de isolatielaag en een mooie afwerking aan de binnenzijde van het dak. Het is dan wel duurder in aankoop, maar heeft een betere kwaliteit dan de traditionele dakopbouw.
Deze dakelementen zijn gemakkelijk om te plaatsen. Je kan ze rechtstreeks op de gordingen plaatsen, en hoeft geen extra constructies op te bouwen. Om de isolatie van het dak te garanderen moet erop gelet worden dat de dakelementen nauw bij elkaar aansluiten.
Het Sarkingdak
Het Sarkingdak is een speciale methode waarbij de isolatie aan de draagconstructie wordt bevestigd, en niet tussen de kepers zoals in de traditionele methode wordt gedaan. Dit zorgt ervoor dat de isolatie doorgaans beter verloopt. Bovendien zal het dakhout een extra isolatiebescherming bieden.
Deze methode is vooral populair bij renovaties. Dit komt doordat de oorspronkelijke houten balken zichtbaar blijven. Het Sarkingdak is wel duurder om te plaatsen dan de traditionele methode.