Verlichtingsplan

Wat is een verlichtingsplan?

Een verlichtingsplan is een plan dat aangeeft hoe je je woning zal verlichten. Het houdt er rekening mee dat energie bespaard moet worden.

Het verlichtingsplan houdt rekening met de volgende elementen:

  • De basisverlichting
  • Een geconcentreerde lichtstraal die gericht wordt op bepaalde onderdelen van het huis
  • Een sfeerverlichting

De basisverlichting

De basisverlichting is het belangrijkste onderdeel van de verlichting. Het moet ervoor zorgen dat contrasten verminderd worden en sterke contrasten vermeden worden. Dat is immers zeer vermoeiend voor de ogen.

De taakverlichting

De taakverlichting is die verlichting die gericht wordt naar bepaalde onderdelen van het huis. De eethoek en leeshoek verdienen bijvoorbeeld een extra spotje om het werk te vergemakkelijken.

Deze verlichting maakt wel grote contrasten en schaduwen, maar stoort niet. Ook bepaalde kasten of schilderijen kan je ermee accentueren.

De sfeerverlichting

De sfeerverlichting is het omgekeerde van de geconcentreerde lichtstraat: duidelijke contrasten en schaduwen moeten vermeden worden, om een aangename en ontspannende sfeer te creëren.

Een zwak licht wordt doorgaans gereflecteerd via muren of plafonds. Soms maakt met ook gebruik van wandlampen of staande lampen. Het licht wordt nooit rechtstreeks op een onderdeel van het huis gericht.

Waar moet je rekening mee houden?

Als je een verlichtingsplan wilt opstellen, kan je best een specialist inroepen. Deze kan je tips geven in verband met enkele energiebesparende maatregelen, en kan je ook aangeven waar je best welke soort verlichting plaatst.

Zorg er in ieder geval voor dat je in de voorontwerpfase van je huis al aan de verlichting denkt. Zo kan je ook rekening houden met andere onderdelen die onrechtstreeks invloed hebben op de verlichting, zoals de grootte van de kamers, de plaatsen van ramen, de gewenste activiteiten in de kamers enzovoort. Vergeet ook zeker niet de tuinverlichting.

Er kan niet zuinig genoeg omgesprongen worden met lichtpunten. Dit betekent echter niet dat er niet energiebesparend gewerkt kan worden. De lichten moeten immers niet steeds branden.