Domotica

Wat is domotica?

Domotica is het geheel aan elektronica in huis. Domos is het Latijnse woord voor ‘huis’, en wordt gekoppeld ‘elektronica’. Het gaat dus om alle elektrische toestellen en de technologie in huis die met elektronica en informatica werkt.

Domotica vergemakkelijkt het wonen en leven. Het wordt voor verschillende toepassingen gebruikt, allemaal om het menselijke werk te verlichten.

Wat zijn de voordelen van domotica?

Zoals al gezegd verhoogt domotica het comfort van de mens. Het is steeds mogelijk om de verschillende toestellen te vervangen, te verwijderen, of nieuwe aan te sluiten. Zo kan je steeds de elektronica aanpassen aan je eigen voorkeur.

Domotica wordt ook steeds veiliger. Vaak zijn er alarmsystemen of voorzieningen voor de veiligheid, die het gebruik veiliger maken. Ook al wordt er vaak veel elektriciteit gebruikt voor de domotica, toch zijn deze steeds vaker slim afgesteld op de mens. Sommige toestellen zullen bijvoorbeeld automatisch afgesloten worden als ze niet gebruikt worden.

Welke zijn de verschillende systemen van domotica?

Er zijn drie systemen:

  • Het geïntegreerde systeem, waar verschillende gebruikers verbonden worden met elkaar, en slechts één afstandsbediening gebruikt moet worden om de toestellen aan te schakelen.
  • Het centrale systeem: hierbij bevindt de intelligente kern van de domotica zich op één plaats. 
  • Het decentrale systeem: elk toestel heeft een eigen intelligente kern. Zo kan je voorkomen dat bepaalde toepassingen niet aansluitbaar zijn.

Er is steeds meer vraag om een standaard te maken, zodat alles op een systeem toepasbaar is. Doordat er veel verschillende fabrikanten zijn voor hetzelfde product is dit niet zo voor de hand liggend. Toch wordt er steeds meer gestreefd om te werken met een ‘vertaler’ die de standaard kan doen omzetten naar het systeem dat gebruikt wordt. Zo kan elk toestel alsnog aangesloten worden op eenzelfde systeem.

Lees meer over: domotica , elektronica , toestellen