Toepassingen van domotica

De verlichting

Domotica kan automatisch het licht in huis regelen: de sterkte, de lichtaccenten, gedimd licht, enzovoort. Als je een detector installeert kan het zelfs het licht enkel aanlaten als er beweging is. Als er niemand in de kamer is wordt het licht uitgeschakeld, en energie bespaard.

Ook al werkt domotica automatisch, toch kan je ook manueel het licht onderbreken. Je kan ook handmatig de lichtsterkte verbeteren. Als je de goede lichtsterkte hebt gevonden, kan je deze opslaan zodat je later enkel op de knop hoeft te drukken. De domotica kan immers je keuzes onthouden.

Je kan ook extra lampen inschakelen als enkel gelezen wordt. Deze zullen dan verlichting bieden naar de plaats waar nodig, zodat het lezen aangenaam is.

De verwarming

Via een timer of een detector kan het domoticasysteem ook de verwarming aanschakelen. Zo kan je energie besparen door enkel wanneer iemand in huis is de verwarming automatisch op te zetten.

Als je raamdetectie hebt, kan de domotica ook automatisch de verwarming uitschakelen zodra het raam geopend wordt.

De koeling

Als het huis te warm wordt in de zomermaanden kan de domotica ook automatisch een zonwering inschakelen. 

Alarmeringen

Er zijn twee toepassingen waarin de domotica ook een alarm kan doorgeven:

  • De technische alarmering. Hierbij zullen detectoren een waterlek of rook opsporen. Zo wordt het brandalarm in werking gesteld. Ook het licht en de ramen zullen automatisch gesloten worden, zodat de brand zich niet kan uitbreiden. De hulpdiensten worden gecontacteerd.
  • De inbraakalarmering. Een gemakkelijke manier om de inbreker te doen schrikken is het licht aan schakelen of de radio plots op te zetten. De domotica kan dit automatisch doen, zodra hij een onbekende bezoeker detecteert.