Soorten verlichting

Welke zijn de verschillende soorten verlichting?

Er zijn 4 verschillende soorten verlichting:

  • De basisverlichting
  • Een geconcentreerde lichtstraal die gericht wordt op bepaalde onderdelen van het huis
  • Een sfeerverlichting
  • De tuinverlichting

In de opbouwfase van het huis moet al duidelijk zijn welke verlichting waar geplaatst moet worden. Zo kan je rekening houden met verschillende factoren, zoals de grootte van de kamers, de plaatsing van ramen, de doeleinden waarvoor de verschillende kamers gebruikt zullen worden.

Zorg er ook steeds voor dat je genoeg verlichting voorziet. Het doel is uiteraard energiebeperkend te werken, maar vergeet niet dat niet elke lamp op elk ogenblik moet branden. Door rekening te houden met enkele factoren kan je immers al een te veel aan verlichting vermijden. Plaats ook spaarlampen daar waar mogelijk.

Hieronder worden de verschillende soorten verlichting besproken.

De basisverlichting

De basisverlichting is het belangrijkste onderdeel van de verlichting. Het moet ervoor zorgen dat contrasten verminderd worden en sterke contrasten vermeden worden. Dat is immers zeer vermoeiend voor de ogen.

De taakverlichting

De taakverlichting is die verlichting die gericht wordt naar bepaalde onderdelen van het huis. De eethoek en leeshoek verdienen bijvoorbeeld een extra spotje om het werk te vergemakkelijken. 

Deze verlichting maakt wel grote contrasten en schaduwen, maar stoort niet. Ook bepaalde kasten of schilderijen kan je ermee accentueren.

De sfeerverlichting

De sfeerverlichting is het omgekeerde van de geconcentreerde lichtstraat: duidelijke contrasten en schaduwen moeten vermeden worden, om een aangename en ontspannende sfeer te creĆ«ren. 

Een zwak licht wordt doorgaans gereflecteerd via muren of plafonds. Soms maakt met ook gebruik van wandlampen of staande lampen. Het licht wordt nooit rechtstreeks op een onderdeel van het huis gericht.