Elektrische installatie
Welke zijn de elementen van de verdeelkast?
- De verdeelkast bestaat uit de volgende elementen:
- De onderbrekingsschakelaar. Dit wordt soms ook de aardbeveiliger genoemd. Het zorgt ervoor dat de elektriciteit afgezet kan worden.
- Differentieelschakelaar. Deze schakelaar noemt men ook de verliesstroomschakelaar. Dit zorgt ervoor dat de elektriciteit afgesloten wordt als er stroomverlies is.
- De zekeringen, die de verschillende kringen beschermen.
- De overspanningsbeveiliging. Deze beveiliging wordt soms geplaatst om ervoor te zorgen dat spanningspieken vermeden worden.
- De kringen: de kringen verzamelen maximum tot 8 stopcontacten.
- De schakelaars: dit zijn zowel klassieke schakelaars, als de bewegingssensoren of tijdsturingen die het licht automatisch doen branden of apparaten automatisch ingeschakeld.
Welke zijn de verschillende soorten van elektrische installatie?
- De klassieke installatie. Hierbij zijn alle stopcontacten, schakelaars en verlichtingspunten bekabeld in kringen.
- De impulsschakelaar. Via een verdeelbord wordt de verlichting geregeld. De verlichting kan vanaf verschillende plaatsen geregeld worden. Het is een flexibelere manier om elektrische apparaten in te schakelen, maar een stuk duurder dan de klassieke installatie.
- Domotica: hiermee kan je op een afstand elektrische apparaten inschakelen of programmeren.
Wat is de aardingslus?
Het belangrijkste deel van de elektrische installatie is de aardingslus. Het is verplicht om in elk huis een aardingslus te voorzien. Deze wordt meestal in de ruwbouw al geplaatst.
De aarding zorgt ervoor dat foutstroom naar de aarde afgeleid wordt. Zo wordt elektrocutie voorkomen en gebeuren er geen ongevallen. Alle toestellen en stopcontacten moeten aangeschakeld worden aan de aardgeleider.
In oude woningen is er soms geen aardingslus. Dan kan men horizontale geleiders ingraven, of palen of pennen verticaal in de grond slagen. Zo kan de verliesstroom toch nog steeds veilig naar de aarde geleid worden.