Verkoudheid

Hoesten, niezen, een lopende neus, iedereen heeft wel al eens last gehad van een verkoudheid. Maar wat is een verkoudheid precies?

Symptomen verkoudheid

Een verkoudheid is een virale infectie van de bovenste luchtwegen, die een aantal symptomen tot gevolg heeft. Het is de meest voorkomende infectie bij mensen.

Een verkoudheid duurt meestal vijf tot zeven dagen, in uitzonderlijke gevallen twee weken. Als je zwaardere symptomen hebt, zoals koorts, kan dat erop wijzen dat je de griep hebt.

Oorzaken

Er zijn meer dan 200 virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken, maar het rhinovirus komt het meeste voor. Dat virus is verantwoordelijk voor 10 tot 20% van de verkoudheden.

Het virus komt je lichaam binnen via de neus of de mond. Je kan ermee besmet geraken als je in contact komt met een verkouden persoon of als je iets aanraakt dat net daarvoor door een besmet persoon werd aangeraakt en daarna je mond of neus aanraakt.

Behandeling

Er bestaan nog geen medicijnen tegen een verkoudheid, maar je kan wel proberen de symptomen zo goed mogelijk te bestrijden. Veel verkouden mensen hebben last van een verstopte neus. Daartegen kan je neusspray of -druppels gebruiken. Tegen hoofdpijn, spierpijn en lichte koorts kan je gewone pijnstillers innemen die bij de apotheek vrij verkrijgbaar zijn. Keelpijn is ook een symptoom dat vaak voorkomt. Je kan de pijn verzachten met keelsprays of zuigtabletjes.

Antibiotica nemen heeft bij een verkoudheid geen zin. Denk eraan, een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus, terwijl antibiotica bacteriën doden.

Een bezoek aan de dokter is niet nodig, tenzij je verkoudheid langer dan 7à 10 dagen blijft aanslepen. Soms leidt een verkoudheid tot een bacteriële infectie in je longen, sinussen of oren en heb je wel antibiotica nodig.

Gevolgen

Een verkoudheid kan zich ontwikkelen tot een sinusitis, een zwelling of ontsteking van je sinussen. Als je denkt dat dat bij jou het geval is, kan je best eens een bezoek brengen aan de dokter. Bij een sinusinfectie zijn antibiotica vaak aangeschreven.

Voorkomen

De tip bij uitstek om een verkoudheid te voorkomen is: was je handen. De meeste verkoudheden ontstaan doordat je een besmet oppervlak aanraakt en daarna met je hand je neus of mond aanraakt. Probeer dat dus niet te doen. De meeste verkoudheden komen voor tijdens de herfst en de winter, wees dan dus extra op je hoede.