Complicaties van een verkoudheid
Een gewone verkoudheid is irritant, maar dat is niets vergeleken met de complicaties die er een gevolg van kunnen zijn. gelukkig komen die slechts voor in een minderheid van de gevallen.
Normaal gezien moet je met een verkoudheid niet naar de dokter. Symptomen als een lopende neus, een zere keel en vermoeidheid genezen normaal gezien vanzelf. Maar als je pijn hebt of je koorts oploopt tot meer dan 38 graden, zou het goed kunnen dat je de griep hebt. Het is een goed idee om dan een bezoekje te brengen aan je dokter. Maar soms leidt een verkoudheid tot ernstigere complicaties zoals sinusitis, astma-aanvallen, bronchitis en oorontstekingen.
Sinusitis
Sinusitis of bijholteontsteking is een ontsteking van de slijmvliezen rond de sinussen. Door die infectie gaan de slijmklieren van de sinus nog meer slijm afscheiden. Als de doorgang bij je sinussen geblokkeerd wordt, ontstaat er druk en verstopt je neus. Als je al meer dan een week verkouden bent en pijn krijgt in de buurt van je sinussen, hoofdpijn, tandpijn aan je bovenste kaak, een verstopte neus, hoest en dikke gele of groene slijmen afscheidt, ga dan naar de dokter.
Astma-aanval
Als je aan astma lijdt, kan een verkoudheid je een verstopt gevoel bezorgen. Je moet veel hoesten terwijl je je probeert te ontdoen van het slijm in je keel of longen. Je krijgt last van ademloosheid het het gevoel dat je borstkas vernauwt. Als je vaststelt dat je astma verergert, neem dan contact op met een dokter.
Bronchitis
Bronchitis is een ontsteking en irritatie van de bronchiën of luchtwegvertakkingen. Het is het gevolg van een bacteriële of virale infectie. Bij bronchitis heb je last van hoesten waarbij je slijm afscheidt. Die slijmen zijn dik en geel en soms zit er wat bloed in. Bij de meeste mensen geneest het zonder geneeskundige behandeling. Als de symptomen langer dan een week blijven aanhouden of je kortademing wordt, neem dan meteen contact op met je arts.
Keelontsteking en tonsilitis
Een keelontsteking komt vaak voor bij een verkoudheid. Als je een keelontsteking hebt, heb je moeilijkheden met slikken. Een keelontsteking wordt doorgaans veroorzaakt door een virus, maar kan ook veroorzaakt worden door de streptokokkenbacterie. Tonsillitis, dat ook erg pijnlijk is, wordt veroorzaakt door een virus of een bacterie.
Oorontsteking
Oorontstekingen zijn een andere complicatie van een verkoudheid. Virussen veroorzaken tot 80% van de oorontstekingen. De schuldige is altijd de Streptokokkenbacterie. Als je en oorontsteking hebt, heb je last van oorpijn, moeite met slapen, heldere of gele slijmen in de neus en lichte koorts.
Chronische aandoeningen
Als je lijdt aan chronische aandoeningen zoals astma, hartziekten, diabetes, emfyzeem, of AIDS zal een verkoudheid sneller leiden tot ernstige aandoeningen.
Wanneer naar de dokter gaan?
Als je last hebt van een van de volgende symptomen, weet je dat het tijd is om naar de dokter te gaan:
- Oorpijn
- Pijn aan de sinussen
- Koorts van meer dan 38 graden
- Al meer dan een week hoest waarbij je slijm produceert
- Kortademigheid
- Symptomen die verergeren
- Symptomen van verkoudheid die langer dan twee weken duren
Een van deze complicaties krijgen is natuurlijk vervelend, maar het goede nieuws is dat er meestal wel een behandeling mogelijk is. Maar terwijl je een bacteriële infectie niet met antibiotica kan behandelen, is dit bij een bacteriële infectie wel mogelijk.