Oorzaken verkoudheid

Heb je al eens ooit stilgestaan bij wat nu de oorzaak zou kunnen zijn van een verkoudheid? Schrik niet, want meer dan 200 verschillende virussen kunnen een verkoudheid veroorzaken.

De meest voorkomende oorzaak van een verkoudheid zijn virussen, onder meer rhinovirussen, coronavirussen en respiratoire syncytiële virussen (RSV). Rhinovirussen veroorzaken de meeste verkoudheden, 10 tot 40%. Coronavirussen en RSV zijn verantwoordelijk voor respectievelijk 20% en 10% van de gevallen.

Rhinovirussen

Rhinovirussen zijn het meest actief in de vroege herfst, lente en zomer. Er bestaan meer dan 110 verschillende soorten. Ze groeien het best bij temperaturen van zo’n 33 à 35 graden Celsius, zoals in de menselijke neus het geval is. Rhinovirussen leiden zelden tot ernstige aandoeningen. Andere verkoudheidsvirussen, zoals para-influenzavirussen en respiratoire syncytiële virussen. Bij volwassen veroorzaken ze milde infecties, maar bij kinderen kunnen ze zware infecties van de onderste luchtwegen veroorzaken (zoals longontsteking) .

Coronavirussen

Wetenschappers zijn van mening dat coronavirussen verantwoordelijk zijn voor een groot gedeelte van de verkoudheden bij volwassenen. Deze virussen zijn het meest actief in de winter en in de vroege lente. Van de meer dan 30 verschillende verkoudheden bij volwassenen, zijn er slechts 3 of 4 die mensen kunnen besmetten.

Andere virussen

Ongeveer 10 tot 15% van de verkoudheden worden veroorzaakt door virussen die ook verantwoordelijk zijn voor andere, ernstigere ademhalingsaandoeningen.

Besmetting

Het virus dringt je lichaam binnen via je neus of je mond. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je in contact komt met een verkouden persoon die niest of hoest, door iemand die net zijn neus heeft gesnoten een hand te geven of door iets aan te raken dat net daarvoor door een verkouden persoon werd aangeraakt ((de telefoon, het toetsenbord of de muis van je computer, een deurklink, eetgerei, enz.)

Je bent extra vatbaar voor een verkoudheid als je weerstand verminderd is door bijvoorbeeld oververmoeidheid of slechte voeding.

De verkoudheid begint dus nadat het virus de membranen van je neus of keel kan binnendringen. Daardoor zal je immuunsysteem witte bloedcellen uitsturen om deze indringen te bestrijden. Maar tenzij je exact hetzelfde virus al eerder opgelopen hebt, zal dit mislukken. Je lichaam zal versterking sturen. Je neus en keel geraken geïnfecteerd en produceren veel slijm. Omdat je lichaam zo veel energie nodig heeft om het virus te bestrijden, voel je je moe en slecht.

Mythes

Anders dan altijd gedacht wordt, kan slecht weer niet leiden tot verkoudheden. Nat worden of het koud hebben dus geen invloed op het ontstaan van een verkoudheid. Toch worden mensen sneller verkouden in de koude maanden van het jaar. Daar zijn een aantal verklaringen voor. Tijdens koud weer zijn mensen vaker binnen en hebben ze dus meer contact met mensen die mogelijk besmet zijn. Koud weer kan de binnenkant van je neus ook droger maken en dus meer kwetsbaar voor een virale infectie.

Kinderen

Kinderen zijn vatbaarder voor verkoudheden. Gemiddeld hebben ze er vijf tot zeven per jaar. Kinderen brengen namelijk veel tijd door in scholen of kinderdagverblijven, waar ze voortdurend in contact komen met andere kinderen.