Behandeling verkoudheid
Een verkoudheid is niet te genezen. Eigenlijk moet je gewoon uitzieken, hoewel er wel geneesmiddelen bestaan om de symptomen te verzachten. Een gewone verkoudheid verdwijnt meestal na enkele dagen. Die geneesmiddelen zijn over het algemeen zonder voorschrift verkrijgbaar bij de apotheek. Als je kind een verkoudheid heeft, informeer dan bij de apotheek naar welke geneesmiddelen je mag gebruiken en welke niet.
Verstopte neus
Als je last hebt van een verstopte neus, kan je neusdruppels of neusspray die een fysiologische zoutoplossing of xylometazoline bevatten gebruiken. Let er wel mee op, want neusdruppels kunnen bij langdurig gebruik schade aan het neusslijmvlies veroorzaken. Ze mogen niet langer dan zeven dagen na elkaar gebruikt worden.
Hoest
Afhankelijk van het soort hoest kan je hoestsiroop of pilletjes met een verzachtende, slijmoplossende of hoestprikkeldempende werking gebruiken.
Keelpijn
Keelpijn kan je verzachten met zuigtabletjes of keelspray.
Koorts en pijn
Tegen koorts en pijn kan je best een pijnstiller nemen. Dat kan paracetamol zijn, maar ook aspirine of ibuprofen.
Antibiotica hebben geen zin
Een hardnekkige mythe is dat antibiotica gebruikt kunnen worden voor de behandeling van een verkoudheid. Dit klopt niet. Antibiotica doden namelijk bacteriën, terwijl een verkoudheid veroorzaakt wordt door een virus. Antibiotica hebben dus geen enkel effect op de organismes die verkoudheid veroorzaken.
Antibiotica kunnen wel gebruikt worden om complicaties van een verkoudheid te behandelen, zoals bronchitis, sinusitis of oorontstekingen. Maar deze complicaties komen slechts in een minderheid van de gevallen voor.
Medische hulp
Misschien denk je wel dat je een verkoudheid hebt, maar is het in werkelijk een iets ernstigere aandoening. Breng een bezoek aan de dokter als:
- Je meer dan 38°C koorts hebt.
- Je veel pijn in je borst hebt wanneer je diep ademhaalt.
- Je symptomen niet beteren na vijf dagen.
- Je bloed ophoest.
- Je keelpijn hebt in combinatie met etter (witgele vlekjes in de keel of op de amandelen)
- Je klieren vooraan je keel gezwollen zijn.
- Je in contact komt met iemand die keelontsteking heeft die veroorzaakt werd door de streptokokkenbacterie.
- Je huiduitslag hebt terwijl je keelpijn hebt of erna.
- Je een geschiedenis hebt van acuut reuma, nierziekte of chronische longziekte (chronische bronchitis of longemfyseem).
Bij kinderen moet je meteen naar de dokter als ze last hebben van keelpijn.