Vaststellen van een virale infectie
Een virale infectie wordt over het algemeen vastgesteld aan de hand van de fysieke symptomen. Daarnaast kan je bij een veelvoorkomende virale infectie of in het geval van een epidemie steunen op de kracht van het vergelijken van symptomen. Zo is een verkoudheid of griep gemakkelijk vast te stellen, omdat de meeste mensen bekend zijn met de symptomen. Aan de andere kant, kan je toch best naar de dokter blijven gaan in het geval van dergelijke virale infecties. Er wordt bijvoorbeeld al snel gezegd dat iemand zich ‘grieperig’ voelt.
Er zijn echter ook virale infecties waarbij de diagnose een stuk moeilijker ligt. Een voorbeeld van zo’n infectie is klierkoorts. Bij deze types van virale infecties zijn verschillende testen nodig om een juiste diagnose te stellen. Die verschillende methodes worden hieronder kort beschreven. Daarna volgt een opsomming van de meest voorkomende en herkenbare symptomen van virale infecties.
Diagnostische testen voor virale infecties
- De bloedtest: aan de hand van een bloedtest wordt nagegaan of er antistoffen of de antigenen zelf in je lichaam aanwezig zijn, wat wijst op een reactie van je immuunsysteem.
- De ruggenprik: ook wel lumbale punctie genoemd. Men onderzoekt hierbij het hersenvocht dat om de ruggengraat (en uiteraard ook om de hersenen) zit.
- De Polymerase-kettingreactie (PCR): deze techniek laat toe om uit zeer kleine hoeveelheden DNA delen te vermenigvuldigen tot er genoeg van is om te kunnen ontleden.
- De Magnetic Resonance Imaging (MRI): met behulp van een MRI-scanner kan deze test groeiende zwellingen opsporen in de temporale kwabben (ook wel slaapkwabben genoemd. Dit is een deel van de hersenen, ongeveer boven de orden).
Symptomen van virale infecties
De meest voorkomende symptomen zijn:
- Persoonlijkheidsveranderingen
- Stijve nek
- Dehydratie
- Epileptische aanvallen
- Verlamming van de ledematen
- Verwarring
- Rugpijn
- Gevoelloosheid
- Beschadigde blaas- en darmfunctie
- Slapeloosheid (dit kan leiden tot een coma of zelfs de dood)