Behandeling virale infecties

Een virale infectie kan in de meeste gevallen niet onbehandeld gelaten worden. Er zijn echter verschillende maatregelen om een virale infectie te lijf te gaan die het vermelden waard zijn, zowel natuurlijke en preventieve als repressieve. Deze verschillende behandelingen worden hieronder kort besproken, te beginnen met het natuurlijke defensiemechanisme van ons lichaam.

Het natuurlijk defensiemechanisme van het lichaam                                                         

Ons lichaam is sterker dan we soms denken. Zo verweert het zich (in gezonde toestand weliswaar) automatisch wanneer er een vreemde indringer gespot wordt.                                    

Het verdedigingsmechanisme van ons lichaam reageert op verschillende manieren op een virus.  Ten eerste zijn er de fysieke ‘verdedigingswallen’ zoals onze huid, die ons tegen het binnendringen van onder andere virussen beschermt. 

Ten tweede maken de geïnfecteerde cellen interferonen aan. Interferonen zijn natuurlijke eiwitten die de cellen van ons immuunsysteem afscheiden wanneer ze in contact komen met bijvoorbeeld een virus. Deze zorgen er dan voor dat de nog gezonde cellen beter gewapend zijn tegen infecties van virussen. 

Ons immuunsysteem maakt ten slotte een grote hoeveelheid witte bloedcellen aan, die de virussen of de geïnfecteerde cellen aanvallen en vernietigen. Deze cellen onthouden de indringer en kunnen zo sneller reageren bij een volgende aanval van hetzelfde virus.Immuniteit voor een bepaald virus kunnen we ook bekomen door ons te laten vaccineren.

De behandeling van een virale infectie                                                                                         

Een virale infectie wordt behandeld met antivirale medicatie. Deze medicatie verstoort het vermenigvuldigen van het virus. Nieuwe geneesmiddelen zoals Tamiflu verminderen vooral de ernst van de infectie. Dergelijke medicatie wordt over het algemeen voorgeschreven aan mensen met een verzwakt immuunsysteem.

In tegenstelling tot antibacteriële medicatie (antibiotica) zijn antivirale geneesmiddelen heel moeilijk te ontwikkelen, mede omdat een virus een weerstand kan opbouwen tegen de medicatie. 

Antibiotica werken niet in het geval van een virale infectie. Het is zelfs zo dat het toedienen van antibiotica een virale infectie kan verergeren, omdat dit goedaardige bacteriën doet afsterven, die nodig zijn om het virus aan te vallen. Ze worden echter wel toegediend wanneer zich naast de virale ook een bacteriële infectie ontwikkelt. 

Preventieve en repressieve maatregelen om zelf te nemen                                                                                               

  • Griepvaccinatie: hierdoor blijft je immuunsysteem alert en is je lichaam beter gewapend tegen het griepvirus.
  • Rust voldoende: om een aanval van een virus aan te kunnen, heeft je lichaam veel energie nodig. Zeker wanneer je al ziek bent, zal je die energie goed kunnen gebruiken.
  • Drink genoeg: bij een virale infectie stijgt vaak je lichaamstemperatuur. Dit is een deel van het natuurlijke verdedigingsmechanisme van het lichaam. Drink naast veel water ook best fruitsappen die rijk zijn aan vitaminen.
  • Zelfzorgmedicatie: als je koorts hebt, kan je best na doktersadvies medicijnen innemen om de koorts te doen zakken. Keel- en hoesttabletten: als je last hebt van keelpijn of een droge hoest, is het moeilijk om te eten, drinken of in slaap te vallen. Omdat dit juist belangrijk is om je energiepeil op niveau te houden, is het aan te raden om zuigtabletjes te gebruiken.